Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuttio bäddar i skärgården väntar på sina gäster

När Söderhamns kommun öppnade de första uthyrningsstugorna i skärgården för några år sedan blev de genast populära. Sedan dess har nya stugor tillkommit, de senaste byggdes i våras.

Annons

Totalt finns nu 70 bäddar i stugorna på Storjungfrun, Enskär och Klacksörarna, som är det senaste tillskottet.

För tre år sedan stod de första uthyrningsstugorna klara på Storjungfrun, nedanför fyren med utsikt över öppet hav. I anslutning till de fyra stugorna finns också en konferenslokal och en byggnad för grupplogi som rymmer tio personer.

Efterfrågan på stugorna överträffade alla förväntningar.

Stärkta av det stora intresset fortsatte man inom skärgårdsprojektet med att bygga tre stugor på Enskär och nu senast ytterligare tre stugor på Klacksörarna.

Klacksörarna är ett populärt utflyktsmål för båtfolk med många fina picknickställen och badstränder på de många öarna och skären. Runt stugorna står storskogen tät med inslag av flera hundra år gamla kusttallar. En sandstrand ligger på lagom promenadavstånd från stugorna och på motsatta sidan av ön mot det öppna havet finns mjuka klippor som går ner i havet. Längs stränderna dominerar grus- och klapperstenspartier. På några av öarna finns totalt en handfull fritidshus.

I land, Innanför Klacksörarna, ligger Humlegårdsstrand och Skärså.

Enskär som ligger i den mellersta delen av skärgården är till skillnad mot de steniga öarna Klacksörarna och Storjungfrun en ö som till största delen består av sand. Hit kan man ta sig med båt i nästan alla väder eftersom färdvägen dit går mestadels inomskärs.

På ön finns ett 30-tal fritidshus varav hälften ligger vid den gamla hamnen på västra sidan av ön. En gästbrygga för det rörliga friluftslivet med grillplats, soptunnor och miljötoaletter finns i anslutning till gästbryggan och uthyrningsstugorna. Fina barnvänliga badställen finns på ön och långgrunda stränder där man kan vada över till Enskärsorn, där Söderhamns Motorsällskap har en klubbstuga. Turbåten Moa lägger till vid kaj en knapp timme vid eftermiddagsturerna. Då serveras enklare förtäring och det finns glass att köpa ombord.

Storjungfrun är skärgårdens största ö. Den ligger långt ut i havet, ungefär sju kilometer från kusten. På ön finns den gamla fyren från mitten på 1800-talet, fyrvaktarbostäder och ett kapell från 1600-talet. I hamnen finns sjöbodar och några fritidshus. Storjungfruns enda sandstrand finns på den västra sidan vid Toppatall, där det också finns bryggor och grillplats.

Samtliga stugor, cirka 30 kvadratmeter stora, är enkla och utrustade med fyra fasta bäddar och två extrabäddar. Köken är utrustade med kylskåp, spis och husgeråd. På Klacksörarna och Storjungfrun drivs kyl och spis med gas medan det finns el på Enskär. Dricksvatten får gästerna ta med sig själva. Samtliga stugor är utrustade med gjutjärnskamin. Roddbåt finns att disponera på samtliga öar.

I samband med att stugorna bokas kan den som är beroende av transport också boka båt genom Söderhamns Turistbyrå.

Bastu, mulltoa och tvättrum finns i servicebyggnader.