Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården är fast i en omodern struktur

Annons

Landstinget Gävleborg ska spara ett antal hundra miljoner kronor fram till år 2011. Enligt vissa uppgifter riskerar verksamheten vid Hälsinglands sjukhus i Hudiksvall att halveras. Besparingarna beror inte på att Hälsingarna plötsligt blivit friskare. Bakgrunden är i stället en kombination av gamla ekonomiska/politiska synder och prognoser om sjunkande landstingsskatter.

Svensk sjukvård har fastnat i en bedrövlig och omodern struktur för produktion och finansiering. Professor Gunnar Eliasson har vågat sig på att göra en industriekonomisk analys av sjukvården. Det är regeringens Globaliseringsråd som beställt analysen. Eliasson konstaterar – trivialt kan man tycka – att sjukvårdens främsta produkt är att ge människor möjligheter till ”ett förbättrat hälsotillstånd”; sjukvården är en "hälsoindustri" med stora framtidsmöjligheter.

Han hävdar att den svenska hälsoindustrins utveckling hämmas av bristande konkurrens på marknaderna. Vi sitter fast i ett system där gamla sjukhus- och landstingsstrukturer försvårar för människor att efterfråga bästa tänkbara hälsoprodukter. Landstingen har dubbla roller som stänger systemet. Dels har de rollen som finansiär – genom landstingsskatten – och dels som totalt dominerande arbetsgivare och producent av sjukvård.

Det skapas inget förändringstryck i sådana modeller. De styrande politikerna identifierar sig såväl med produktionen som med landstingsbudgeten. Mycket få ser sig däremot som beställare av största möjliga hälsa åt samhälle och medborgare.

Gunnar Eliasson förespråkar en politiskt bestämd begränsning av det offentliga sjukvårdsutbudet. Finansieringen ska ske på nationell nivå; kanske genom en obligatorisk sjukvårdsförsäkring. Eliasson tänker sig ett utbud på ungefär dagens nivå. Men med tydligare prioriteringar av vad alla har rätt till som patienter.

Därutöver ska det vara möjligt att teckna tilläggsförsäkringar med avdragsgilla premier. Därmed tillförs sjukvården mer pengar. Genom vårdgivarnas konkurrens om patienterna skapas en dynamik som bör bidra till mer lättillgänglig och individuellt anpassad vård. Folk som söker sig till vården vill ha förbättrade hälsotillstånd. Det är dags att börja leverera.

Mer läsning

Annons