Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvård och forskning kan göra mer

Antalet vuxna som lever med medfödda hjärtfel ökar.

I dag finns det uppskattningsvis 850 vuxna i Gävleborg som föddes med hjärtfel. I hela landet handlar det om över 30 000 människor.

Bakgrunden till detta är positiv, eftersom det beror på att barnhjärtvården lyckas rädda livet på allt fler barn med hjärtfel. Forskningen har under de senaste decennierna gjort det möjligt att upptäcka och behandla allt fler hjärtsjuka barn. På 1960-talet överlevde bara 60 procent av de hjärtsjuka barnen i Sverige. I dag är det fler än 95 procent som överlever.

Det är fantastiska förbättringar som har skett, men samtidigt är vuxna med medfödda hjärtfel en relativt ny grupp för vården. Därför behövs det ökad kunskap och mer forskning om deras behov. Under februari månad samlar Hjärt-Lungfonden in pengar till forskning som kan hjälpa de som lever med hjärtfel till ett bättre liv.

Att leva med ett medfött hjärtfel innebär att man till stor del har ett normalt liv, samtidigt som man kan ha fysiska funktionsnedsättningar som inte alltid syns på ytan. Vuxna med medfödda hjärtfel löper också stor risk att drabbas av olika typer av hjärtrytmrubbningar. En av tre vuxna med medfött hjärtfel behöver en pacemaker som hjälper hjärtat att hålla en jämn rytm. Vuxna med medfödda hjärtfel löper en förhöjd risk att dö i förtid.

Vart tredje dödsfall i gruppen sker på grund av plötsligt hjärtstopp. För att förebygga detta krävs uppföljning och kontroller. Socialstyrelsens nya riktlinjer för hjärtsjukvården slår fast att landstingen behöver bli bättre på att erbjuda vuxna med medfödda hjärtfel uppföljning inom den specialiserade hjärtsjukvården. Det skulle kunna minska dödligheten bland vuxna med medfödda hjärtfel. Därför är det oerhört viktigt att landstinget i Gävleborg, liksom övriga landsting i landet, följer de nya riktlinjerna.

Bakom förbättringarna i vården av hjärtsjuka barn står ihärdigt forskningsarbete och att de senaste forskningsrönen snabbt kommer till användning i vården. Men för att den växande gruppen vuxna med medfödda hjärtfel ska kunna få anpassad behandling behövs mer forskning. Bland annat behöver forskarna resurser för att studera rytmrubbningar, biverkningar av mediciner och för att ta fram bättre behandlingsmetoder.

Både sjukvården och forskningen kan bidra mer till att de som lever med medfödda hjärtfel i Gävleborg – och i hela Sverige – ska kunna se fram emot ett längre och friskare liv.

Kristina Sparreljung

generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel