Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukt på akuten – personalen lämnar skeppet!

Vi har under den senaste tiden i media kunnat läsa och höra om att ett stort antal sjuksköterskor lämnar sina arbeten vid akuten vid Gävle sjukhus. Enligt uppgift kan en orsak vara att det saknas förtroende för ledningen men det kanske är så att det är en spegling av det uppdrag som ska verkställas inom hälso- och sjukvården?

Det är allvarliga signaler när en hög och oönskad personalomsättning inträffar inom en verksamhet, där ett stort antal medarbetare lämnar sin arbetsgivare och det är ett tydligt tecken på en dålig arbetsmiljö. En hög personalomsättning innebär i sin tur höga kostnader för verksamheten vilket bör leda till minskade resurser till själva hälso- och sjukvårdsarbetet. Det kan även skada förtroendet hos gävleborgarna för den hälso- och sjukvård som bedrivs, här vilar ett tungt ansvar på de styrande!

Tidningen Dagens Samhälle noterade tidigare att landstinget Gävleborg toppade listan över landsting som är beroende av inhyrda läkare, blir det nu så att landstinget även kommer toppa listan över inhyrda sjuksköterskor?

Jag undrar om det inte är så att det är effekterna av den politik som förs som nu visar sitt rätta ansikte – fasaden rämnar och personalen lämnar ett sjunkande skepp? En relevant fråga blir; vem styr skutan?

På något sätt tycker jag mig se likheter med julaftonsversionen av Musse Piggs husvagn! När Musse signalerar att frukosten är serverad glömmer Långben bort att det är han som kör bilen, och springer över till husvagnen utan att stanna ekipaget först. En stund senare frågar sig plötsligt Musse och Kalle vem som egentligen kör. "Huh, det är ju jag som kör" svarar Långben men inser i nästa sekund att han ju faktisk inte gör det!

Det som kan rädda landstinget är den handlingskraft, vilja och hårt arbete som finns i verksamheterna i kombination med ett tydligt och relevant uppdrag annars sjunker skeppet.

Stig Mörtman (FP)

Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel