Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukresor kan betalas via faktura

Landstingsfullmäktige har bestämt att patienter ska kunna betala sina sjukresor genom faktura. På så vis kan resorna betalas på samma sätt som vårdbesök.

Det är Hudiksvallsmoderaten och landstingsfullmäktigeledamoten Tommy Ljung som föreslagit den lösningen.

I dag måste den som tar taxi till eller från sjukhuset eller hälsocentralen själv betala för resan och sedan spara resekvittot. Därefter kan de få resekostnaden stämplad i högkostnadskorten för att komma upp i de 1 800 kronor på ett år som krävs för att få fria resor.

För många patienter är det besvärligt att ta han om kvittona och ofta har patienterna som bor i exempelvis äldreboenden inte pengar att kunna betala resorna med. Ibland måste därför personalen på boendena betala för resorna eller så får chaufförerna själva fakturera avgiften och det gör resorna dyrare.

Tanken är nu att patienterna när de anmäler sig på mottagningen på sjukhuset ska kunna få avgiften fakturerad samtidigt som patientavgiften.