Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusupproret förminskas: "Det här är hela Sveriges angelägenhet, inte en landsbygdsfråga"

Annons

"Det här är hela Sveriges angelägenhet och jag ogillar att man gör en "landsbygdsfråga" av något som är en sjukvårdsfråga, en välfärdsfråga och en fråga om grundläggande rättigheter."

Amanda Labbart, journaliststuderande som bor i Bjuråker, skriver om ockupationen av BB, sjukhusupproret och Uppdrag Granskning.

Så många frågor.

1. Var är Uppdrag granskning om nedläggningen av BB i Sollefteå och politikernas kränkning? Det hade varit ett oerhört mycket viktigare program.

2. Hur kommer det sig att det här programmet produceras först när politikerna utsätts för hot? Samma politiker som utsätter människor och ofödda barn för livsfara i och med beslutet om nedläggning.

3. Hur är det möjligt att Janne Josefsson inleder programmet med frågan "är alla metoder tillåtna?". Är det en fråga som en vuxen, normalintelligent person i public service ska ställa? Nej. Det är sensationslystet och underminerar allvaret i grundfrågan.

4. Varför envisas SVT med att göra det här till en fråga om en konflikt mellan stad och land? Det här är hela Sveriges angelägenhet och jag ogillar att man gör en "landsbygdsfråga" av något som är en sjukvårdsfråga, en välfärdsfråga och en fråga om grundläggande rättigheter. Genom att förminska det till en polarisering mellan städer och landsbygd får man det att låta som att det inte handlar om grundläggande vårdrättigheter.

5. "Propagandakrig"/ "Desinformation"?! Jag finner inga ord. Återigen en beskrivning som underminerar grundfrågans allvar. Grundfrågan som är att politiker har tagit ifrån människor rätten till vård pga var i landet de råkar bo. Hur kan ett SVT-proddat program ha en sådan här sensationslysten kontext?

6. Politiker utsätts för hot, ja. Vi fattar. Vet ni vad? Kvinnor utsätts för det här dagligen bara för att de existerar och syns i media, utan att ha utsatt andra för livsfara genom sina maktövergrepp. Varför inte ställa det här i lite proportion?

7. Josefsson väljer att ifrågasätta de fredliga ockupanternas oro inför vinklingen av programmet - men de hade ju uppenbarligen helt rätt i sin oro. Samtidigt sitter han och förminskar människors utsatta situation och vinklar den som någon slags uppvigling till våld och hot och ställer ockupationen till svars för hot och hat som inte kommer från dem? Vad håller ni på med?

8. Sedan när är det journalistikens uppgift att sparka på de som redan ligger, istället för att granska maktens övergrepp!?

Frågan om orsakerna till ockupationen får 12 minuter av programmet. Tolv minuter. Sen fortsätter det med en snyfthistoria om politiker som drabbats. Det är en demonisering av en fredlig rörelse och av medborgare som är förbannade över det övergrepp de utsatts för från politikernas sida, och som gör något så jävla viktigt: protesterar.

Amanda Labbart, journaliststuderande, Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel