Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusstormen tilltar – huka inte bakom vindskydden!

Stormarna avlöser varann. När vi trodde Dagmar mojnat gör stormen Emil entré.

Annons

Och inte har personalupproret på kvinnokliniken avtagit i styrka heller. 84 personer har skrivit under ett nytt brev till Svante Lönnbark där chefsrekryteringen till landstinget Gävleborg starkt ifrågasätts. Också Ingegerd Lantz, som sade upp sig i protest mot Hanna Brevemark Janssons ledarstil, vill ha ett besked och hade förväntat sig ett motbud denna vecka.

Men landstingsdirektören vilar på hanen. Han räknar inte med att något nytt ska hända denna vecka.

Hur ska en bra chef vara och hur går rekryteringen till, undrar alla läkare, och alla andra 190 anställda på kvinnokliniken. Frågan är väl mer retorisk eftersom samtliga verkar uppskatta Ingegerd Lantz för hennes utmärkta ledaregenskaper.

Däremot har de flesta inte något förhållande till Brevemark Jansson, då hon är en chef på bild för merparten.

Om inte reaktionerna blivit så starka, hade chefskonflikten kunnat uppfattas som intern.

Och om inte Hanna Brevemark Jansson tidigare gjort en märklig chefsrekrytering till barnkliniken, där den mest kvalificerade ratades. Den man hon valde att ge tjänsten till slutade efter fem månader, eftersom han inte klarade av jobbet.

Nu börjar det bli relevant att ställa frågan – klarar Hanna Brevemark Jansson av jobbet som divisionschef?

Hon har haft tjänsten ganska precis ett år nu.

Och när hon anställdes var landstingsledningen väldigt positiv i sin presentation. Framför allt betonades det att Hanna Brevemark Jansson lyckas sänka hyrläkarkostnaderna hos sin tidigare arbetsgivare, Västmanlands läns landsting. Till noll och intet faktiskt.

En initierad källa från Västmanland uppger för ledarredaktionen att just det argumentet låter väldigt märkligt, eftersom Hanna Brevemark Jansson inte arbetade som chef hos dem och därför inte hade något inflytande på läkarbemanningen.

Det är väl också dags att landstingspolitikerna lämnar julbordsresterna och beger sig ut och inventerar stormens efterverkningar. Det är i alla fall inte läge att lägga sig bakom något vindskydd och hoppas att det blir vår snart.

För hur Lönnbark än löser konflikten får det konsekvenser för hundratals anställda i Hudiksvall och Gävle.

Och, framför allt, för tusentals patienter.

Mer läsning

Annons