Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset missade femårings benbrott

Både den ansvariga läkaren och Hudiksvalls sjukhus kritiseras av Socialstyrelsen sedan en femårig pojke med dubbla benbrott skickades hem obehandlad.

I januari ramlade femåringen från Hudiksvall i skidbacken. Bindningarna löstes inte ut. Han åkte hem med föräldrarna, men hade mycket ont och hämtades senare med ambulans till akutmottagningen i Hudiksvall.

Läkaren beslutade att höften och lårbenet ska röntgas. Någon röntgen av underbenet gjordes aldrig.

Eftersom pojken hade så svåra smärtor blev han inskriven på barnavdelningen. Höften och lårbenet röntgades ytterligare en gång för att se om man missat något vid den första undersökningen, men inte heller barnläkaren misstänkte brott på underbenet.

Efter en natt på sjukhuset, skickade läkaren hem pojken. Det planerades inte in något återbesök eller annan uppföljning. Pojken skulle bara rörelseträna.

Pojken blev inte bättre och en sjukgymnast konstaterade att hans underben var svullna. Han kom tillbaka till akutmottagningen. När underbenen röntgades hittades frakturerna och pojken fick rätt behandling. Han väntas inte få några bestående

Socialstyrelsen kritiserar den ansvariga ortopedläkaren för bristande noggrannhet, men konstaterar att det är sjukhusets ansvar att se till att personalen både har tillräcklig kompetens, både formellt och reellt, för att fullgöra sina arbetsuppgifter. Socialstyrelsen anser att patientsäkerheten hotas om inte rutinerna förbättras.