Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhus sprider resistenta bakterier genom importkött

Sjukhuskök köper in kött från köttproduktion som bidrar till spridning av MRSA, Motståndskraftiga gula stafylokocker, skriver dietisten Ylva Gefvert i en artikel i Dagens Medicin (3/3). Gefvert skriver vidare att vården är noggrann med att inte skriva ut antibiotika i onödan:

Annons

Men läckaget av antibiotika och multiresistenta MRSA-bakterier från den utländska köttproduktionen – som vi upphandlar en stor del av köttet till sjukhuskök, äldreboenden, daghem och skolor från – är däremot i stor skala.

När du nästa gång lockas att köpa en billig dansk fläskfilé så tänk på att du också kan få de ytterst farliga multiresistenta MRSA-bakterierna på köpet. Forskaren Jörn Kolmos har i en färsk undersökning konstaterat att 77 procent av de danska slaktsvinen nu bär på MRSA; en sexdubbling på bara två år alltså.

Det får håret att resa sig på huvudet på en läkare, säger Hans Jörn Kolmos, forskningsledare och överläkare vid Odense Universitetssjukhus. Dessutom används GMO-foder och stora mängder antibiotika till danska grisar, plus att de många gånger föds upp under helt olidliga, närmast olagliga, förhållande.

Suggorna hålls instängda i så små utrymmen att de knappt kan vända sig. Anställda på svinfabriker i Danmark som tas in på sjukhus placeras som rutin i isoleringsrum på grund av smittorisken med MRSA. Det är denna illojala konkurrens du gynnar när du köper billigt danskt kött. Ett val som bidrar till att slå ut de svenska grisuppfödarna som arbetar under betydligt strängare djurskyddsregler, även om det finns avarter här med i de stora djurfabrikerna. Ekologiskt är den bästa garantin för att djuren har det bra och att köttet är fritt från GMO, antibiotika och rester av växtgifter. Ett minikrav och en självklarhet för varje offentlig upphandling borde vara att kräva MRSA-fritt kött.

Rune Lanestrand

tidigare redaktör för Småbrukaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel