Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukförsäkringen - oönskad valfråga för alliansen

/

Socialbidrag. Det är vad socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och regeringen har att erbjuda de som råkade trilla ut ur sjukförsäkringssystemet efter nyår i väntan på besked om förlängd sjukpenning.

Annons

15 700 individer föll ut vid nyår. Individer som istället hänvisats till Arbetsförmedlingen för att få sin arbetsförmåga prövad mot en arbetsmarknad de befinner sig långt, långt ifrån. En arbetsmarknad som, om vi skall vara helt ärliga, knappast kan klassas som välkomnande just nu ens för fullt friska. Det råder arbetsbrist i landet. Inte brist på arbetskraft.

De där 15 700 individerna kunde dock också ansöka om förlängd sjukpenning. Men lagstiftningen som gjorde det möjligt trädde i kraft samtidigt som de utförsäkrades.

Så i praktiken gick det inte att ansöka om förlängd sjukpenning förrän de redan var utförsäkrade. Vilket inneburit att det uppstått ett glapp för den som trots allt valde att ansöka om förlängd sjukpenning. Vilket lett till att dessa individer stått utan någon ersättning över huvud taget i väntan på besked. Ja. Utom socialbidrag då.

Sjukförsäkringen kommer bli till en ytterst oönskad valfråga för de borgerliga partierna. Och har debatten kring utförsäkringarna visat oss något så är det att Sverige är ett land där solidaritet nog fortfarande är viktigare än några kronor mer i den egna plånboken.

För steget från frisk och arbetsför till sjuk är inte särskilt långt för någon av oss. Vi vet det.

I solidariteten vilar också egennyttan, för vetskapen om hur snabbt livet kan förändras för var och en av oss gör det mycket enkelt att avstå från kronor i den egna plånboken till förmån för ett fungerande skyddsnät. Att användas den dagen livet smäller till oss över kinden.

Och därför ekar Fredrik Reinfeldts ursäkter om att det är svårt att genomföra reformer och att de därför inte blir perfekta människofientligt tomma över landet.

En regering som inte kan överblicka konsekvenserna av den egna politiken är inte en regering värdig namnet. Några acceptabla ursäkter finns inte på lager för politiska misstag som blir till lagstiftning, riktlinjer och beslut.

Och när resultatet av ytterligare en panikåtgärd i ett av de mest centrala trygghetssystemen blir att 50 procent får sänkt ersättning, finns inte mycket trovärdighet kvar på området.

Socialbidrag. Det är alltså regeringens lösning när de egna besluten placerar människor i ett vakuum.

Vi har förstås dock bestämt oss för att inte kalla socialbidrag för socialbidrag längre. Det heter ekonomiskt bistånd, även om just namnet på ersättningen nog inte är så viktigt för den som inte har någon annan möjlighet till försörjning än de där pengarna som beviljas av landets kommuner.

Sverige. Så funkar det. Inte.

Mer läsning

Annons