Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka ska ha rätt till ekonomisk trygghet

/

Stupstoppslagen ska bort. Den som är svårt sjuk ska inte längre riskera att förlora sin sjukersättning.

Annons

Det är det viktigaste beskedet i de rödgröna partiernas vallöfte om sjukförsäkringen.

Den borgerliga regeringen har beslutat att det är antal dagar någon är sjuk som avgör om vederbörande ska ha rätt till sjukersättning. Ett omänskligt och byråkratiskt system där det är reglerna och inte människan som sätts i förgrunden.

Om de rödgröna vinner valet skall varje individ ha rätt till en individuell prövning. Det skall under hela tiden någon är sjuk finnas möjlighet att bli sjukskriven på deltid.

Ingen skall riskera att förlora sin sjukersättning därför att personens arbetsförmåga bedöms mot en påhittad arbetsmarknad. I stället skall var och en ha rätt att bedömas mot en arbetsmarknad som verkligen finns.

I tv-programmet Uppdrag Granskning fick vi för någon vecka sedan se hur det borgerliga regelverket ledde till att en svårt fysiskt och psykiskt sjuk person påstods ha arbetsförmåga. Trots att det stod klart att vederbörande över huvud taget inte hade kapacitet att ta något befintligt jobb.

Mot denna bakgrund är det välgörande att de rödgröna partierna lovar att alla som utförsäkrats, och lämnats i sticket av den borgerliga regeringen, ska få rätt till rehabilitering, ersättning under rehabiliteringsperioden och andra insatser som öppnar vägen till ett jobb.

Nedmonteringen av sjukförsäkringen är ett Moderat projekt. I valrörelsen 2006 lovade Folkpartiet att verka för att ersättningsnivåerna inte skulle sänkas. Uppenbart är också att Centerpartiet och Kristdemokraterna förlorar väljare på att Moderaterna drivit igenom stupstockslagen.

I stället för att ta en saklig debatt om bristerna i sjukförsäkringen väljer statsminister Fredrik Reinfeldt och sjukförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson att gå till frontalangrepp mot det rödgrönas förslag.

Dels påstår de moderata statsråden felaktigt att förslaget innebär en återgång till samma regler som gällde före regeringsskiftet 2006. Dels säger de att Sverige inte har råd med en anständig sjukförsäkring.

Samma moderatpolitiker som i år utan att blinka låter staten låna hundra miljarder för att finansiera skattesänkningar påstår att vi i Sverige inte har råd att ge den som drabbas av sjukdom ekonomisk trygghet.

I debatten spekulerar många i att den borgerliga regeringen kommer att falla på sitt rigida försvar att stupstockslagen. En överväldigande majoritet av de svenska väljarna anser att den som drabbas av sjukdom ska ha rätt till en saklig prövning av läkare då sjukersättningen ska fastställas.

Många väljare reagerar också mot att de borgerliga politikerna inte erkänner att många sjuka tvingas leva på existensminimum då de sparkas ut ur sjukförsäkringen. I stället för att bry sig om de människor som drabbas av de fyrkantiga reglerna väljer de att prata om hur illa man tyckte om det gamla systemet.

Men väljarna inser säkert att det är den borgerliga regeringspolitiken som bär hela ansvaret för alla de problem och oförrätter som just nu drabbar tiotusentals svårt sjuka människor i vårt land.

 

 

Mer läsning

Annons