Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjösvedenvarg hittad illegalt dödad

En fullvuxen vargtik från Sjösvedenreviret har hittats illegalt dödad på sjön Fansen i Bollnäs kommun. Det var sent på söndagen som polisen fick ett tips om den döda vargen. Med hjälp av polishelikopter och snöskoter hittade polisen vargen under måndagen.

Hur vargen som i måndags hittades på sjön Fansen har dödats vill inte inspektör Sven Lind vid Bollnäspolisen kommentera. Samtidigt säger han dock att det är utom alla tvivel att vargen dödats illegalt.
- Jag fick in ett tips sent på söndagseftermiddagen av en person som varit på sjön och fiskat och då upptäckt något ute som kunde vara en död varg på isen. Området ligger otillgängligt till vid östra delen av sjön. Vi tog då hjälp av en polishelikopter och kunde på så sätt hitta vargen som fastställts är en ung fullvuxen vargtik från Sjösvedenreviret, säger han.
Enligt Sven Lind har vargen dödats sent lördag eftermiddag eller tidigt under söndagen enligt tipsarens uppgifter som fiskade på sjön både under lördag och söndag.
Spår har också säkrats av polisen, både skid- och skoterspår.
- Det är svårt att ta sig till platsen på annat sätt. Vi fick själv åka snöskoter i sju kilometer för att komma dit.
Vargkroppen har nu förts till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala. Spår från platsen har sänts till Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, i Linköping.
En förundersökning har startats upp som leds av miljöåklagare Christer B Jarlås i Östersund.
Polisen vill nu ha in tips på telefon 11414.
Illegal jakt på varg är grovt jaktbrott som kan ge upp till fyra års fängelse.