Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöräddningen har fortfarande beredskap

Båtsäsongen lider mot sitt slut. Men Sjöräddningssällskapet i Söderhamn kommer att ha full beredskap under ytterligare någon månad. Hittills i år har man varit ute på 21 uppdrag.

Annons

Sedan stationen öppnade för säsongen i början av maj har Sjöräddningen i Söderhamn hittills haft 21 uppdrag. Tre av dem var rena sjöräddningsuppdrag där det fanns fara för människors liv.

Fem gånger har Sjöräddningens båt Rescue Arizona fått hämta sjuka personer från öar i skärgården.

I tolv fall har man hjälpt till med bogsering av båtar som råkat ut för olika typer av haveri. Och i ett fall har man assisterat polisen i sökning efter en person.

Men än är säsongen inte över för Sjöräddningens drygt 40 frivilliga medlemmar. Fram till siste oktober kommer deras station att ha full bemanning. Det innebär att Rescue Arizona med fyra till fem besättningsmän kan lämna kajen inom 15 minuter från det att ett larm kommer in.

- Men vi låter båten ligga i ytterligare ett tag även efter det, om det inte blir is tidigt. Då kan vi fortfarande bli utringda men ingen har jour så det kan ta lite längre tid att komma ut. Blir det aktuellt så försöker vi lösa det så gott vi kan med de som finns tillgängliga, säger Henrik Olsson, uppsyningsman på Sjöräddningssällskapet i Söderhamn.

Ni på sjöräddningen jobbar ideellt. Vad är det som driver er att offra er tid för att hjälpa andra helt utan ersättning?

- De flesta av oss är båtfolk själva. Vi vet hur det känns när man befinner sig i en utsatt position på sjön. Därför vill man vara med och hjälpa andra i sådana situationer.