Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjönära fritidsanläggning kopplas till Seko-härvan


Uppdaterad torsdag 09.25

Turerna går vidare i Seko-affären. En sjönära fastighet norr om Ljusdal, med kopplingar till Sekos fritidsförening, skapar nya frågetecken. Där återfinns tre av aktiebolagets fordon och de senaste åren har en fritidsanläggning byggts på platsen, dock helt utan bygglov och strandskyddsdispens.

Bosse Hedin har i tidigare intervjuer nämnt att delar av de 14 miljonerna som har förts över från klubbkassan har använts till framtidsinvesteringar, exempelvis en föreningslokal och en stuga i Malung. Men fritidsföreningen äger ingen fastighet i Malung. Bosse Hedin äger dock två, vilka han enligt lantmäteriet tänker ge till fritidsföreningens aktiebolag Exvia i gåva.

Vilken föreningslokal fritidsföreningen har investerat i har Bosse Hedin inte preciserat. Men under granskningen kring Seko-affären har namnet Vikarudden dykt upp. Det finns ett ställe som kallas VBF Vikarudden där Seko-klubben håller möten. I protokoll står det även att Seko-medlemmar ska kunna hyra anläggningen Vikarudden till rabatterade priser.

En annan pusselbit är att Seko-klubbens fritidsförening, med Bosse Hedin som kontaktperson, för sex år sedan försökte köpa mark längs Tranviken Vikaruddsvägen vid Storsjön. Tanken var enligt ansökan att fritidsföreningen skulle ha sitt säte där och erbjuda fritidsaktiviteter samt plats för arbetsträning för "stukade" medlemmar inom branschen. Länsstyrelsen satte dock stopp för köpet eftersom fritidsföreningen inte uppfyller villkoren i jordförvärvslagen.

Strax efter detta, hösten 2009, köpte Bosse Hedin denna fastighet själv. Sedan dess har mycket hänt på området, rapporterar tipsare. Grävmaskiner har varit på plats långa tider och bland annat grävt upp längs stranden, flera byggnader har kommit till, en stor brygga har byggts och på fastigheten finns numera en stor uppställningsplats för fordon.

Flera personer som enligt protokoll har deltagit i fackmöten har bekräftat att möten har hållits på Vikarudden.

Vi besökte området och knackade på dörren till den renoverade stugan för att se om någon kunde berätta mer om anläggningen. Ingen öppnade, men på uppställningsplatsen stod tre husvagnar, varav en är registrerad på Exvia AB. Där står även den bilvoltssimulator som Seko-klubben hade med sig på en turné för sommarjobbande ungdomar tidigare denna sommar samt en släpvagn lastad med en minigrävmaskin. Både bilvoltssimulatorn och vagnen med grävmaskinen på är registrerade på Exvia AB, som Fjällvagnen 600 och Thule E6.

På stranden finns en ny bastu, nedgrävd badtunna och grillkåta. Ute i vattnet ligger en brygga, varav en större del kan förflyttas ut i vattnet.

Enligt kommunen har varken ansökningar om bygglov eller strandskyddsdispens lämnats in gällande denna fastighet, trots att både strandskyddsdispens och i vissa fall bygglov krävs för att bygga en brygga och byggnader så nära vattnet. För en vedeldad kamin måste man lämna in en anmälan till kommunen.

Den uppställningsplats som har byggts kräver bygglov och eventuellt strandskyddsdispens. Ska den användas för husvagnsuppställning kan det till och med krävas detaljplan för camping.

Om det har gått några Seko-pengar till anläggningen är svårt att utröna. I Exvia AB:s årsredovisning finns en post om 340 000 kronor för investeringar på annans fastighet. Men vilken fastighet det gäller är inte specificerat.

Jonas Pettersson, Seko-förbundets kommunikations- och kanslichef, vill inte spekulera i hur allt det här är relaterat till de försvunna miljonerna. Men han tycker det är märkligt att två fordon som används i det fackliga arbetet står parkerade på Bosse Hedins fritidsfastighet.

– Det känns också konstigt att det förekommer ett resonemang om att medlemmar ska kunna hyra någon anläggning i Vikarudden och att vi inte har kunnat hitta den möjligheten någonstans.

Tidningen har sökt Bosse Hedin för en kommentar.

Läs allt om Seko-skandalen här!