Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Visselblåsare tystas i region Gävleborg

Egentligen vet jag inte vad som är värst:

Att personalen hos region Gävleborg först ska kolla att deras åsikter överensstämmer med arbetsgivarens värdegrund – eller att de uppmanas ta upp sina privata mobiler och bränna av en bild på någon lyckosam kirurg in action.

Vem vet, det kan bli månadens "divisionsbild" på regionens intranät.

Självfallet förstår jag att den offentliga debatt som pågår just nu om region Gävleborgs San Francisco-resor, målbildsdagar och chefsjippon för miljoner är smärtsam för ledningen. Allra helst när summorna för de extravaganta arrangemangen ställs i förhållande till lika smärtsamma besparingar som ska genomdrivas i kärnverksamheten, det vill säga vården.

Det mest aktuella exemplet är ambulanssjukvårdarna som rasar mot försämrade villkor. Den uppmärksamme har noterat att det man spar på att göra sig osams med hela ambulanskåren, bränner man på chefsjippon och resor.

Vad händer när ledningen förlorar markkontakten och avfärdar varje jämförelse som populism? Eller att de har så höga mål med sina samkväm att vi vanliga dödliga inte ens förstår.

En annars vanligt använd härskarteknik är att avfärda alla protester som känsloyttringar.

"Det är en fråga som jag förstår engagerar många emotionellt." skriver Johnny Hillgren, verksamhetschef för anestesi i region Gävleborg i ett internt nyhetsbrev och syftar på Division operations besparingar. Han uttrycker en önskan att personalen skaffar sig djupkunskap innan de drar förhastade slutsatser.

När det så går ut interna nyhetsbrev till personalen, med ack så subtila men likafullt obehagliga (olagliga?) varningar bör såväl Justitieombudsmannen (JO) som yttrandefrihetsexperter ta sig en titt.

"Jag anser dock att diskussionen såväl i sociala medier som i offentlighetens ljus i delar ligger utanför det som vi menar är våra värdegrunder."

Smaka på det citatet ur samma mejl till personalen från Johnny Hillgren.

Eller:

"Den mediala debatten som pågår kring förslaget om jour inom ambulanssjukvården är olycklig på många sätt menar jag. Vår ambition är att vi ska kunna ha en bra intern dialog som präglas av respekt för varandra och för allas olika synpunkter. Emellanåt tenderar tyvärr diskussionen, i såväl sociala medier och i övrig media, att ligga utanför vad vår värdegrund står för. "

Citat är hämtat ur divisionschef Helena Björkmans nyhetsbrev, också ställt till personalen.

Eftersom jag inte är bekant med vad regionens värdegrund säger om personalens uppdateringar på Facebook, Instagram och Twitter, ser jag inte konflikten.

Dock får jag innerligt hoppas att inte region Gävleborg antagit någon slags värdegrund som förbjuder den offentligt anställda personalen att tala med media, skriva insändare eller delta i debatter som handlar om den egna arbetsplatsen.

I så fall är värdegrunden lagvidrig kan jag meddela.

Ett aktuellt fall inom polisen Gävleborg utreds just nu av JO: Huruvida Kommunikationsdirektör Unni Jerndal försökt tysta poliskåren i fallet med den pedofilmisstänkte chefen.

Meddelarfriheten regleras i första kapitlet, paragraf 3 i Tryckfrihetsförordningen och innebär i korthet att man har rätt att för offentliggörande lämna upplysningar i vilket ämne som helst till bland annat media. Friheten innebär också frihet från straffansvar om uppgiftslämnandet strider mot sekretessbestämmelser. Om man inte gjort sig skyldig till spioneri eller högförräderi förstås.

Högtravande? Nej, en av våra viktigaste friheter. Och med tanke på den rädsla mejlen och mobilsamtalen andas från regionens anställda, inser jag att visselblåsaren aldrig värderats lägre.

Helena Björkmans slutkläm i det interna nyhetsbrevet är på alla sätt obegriplig:

"Vill du dela med dig av vad du och dina kollegor gör på jobbet, kanske ett spännande ögonblick? I så fall vill vi gärna puffa lite extra för att ta en bild som kan bli månadens divisionsbild på vår startsida Plexus, Division operation."

Nej tack. Det är integritetskränkande för patienter att figurera på bild på ett intranät i region Gävleborg.

Undrar just om det ens är lagligt.

Läs också: Hälsingar har fått nog

Men så svara då, herr regiondirektör

På fredag blir det kaffe och diskussion