Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Visa mod i årets val – försvara liberala värden

"Det är inte precis så att människor slutat göra klassresor, nå fantastisk framgång, erhållit enastående kunskap eller lyft hela sin omgivning genom sitt väsen och sina goda handlingar." Lilian Sjölund hoppas ni är modiga på söndag.

Jag åker genom centrum och noterar värsta polisuppbådet. Blir för en sekund orolig men inser att TV4 förlagt sin partiledardebatt så långt de mäktar ta sig utanför Stockholm. Till Gävle.

Det kräver sitt rigorösa säkerhetsarrangemang.

Annars har den här valrörelsen mest handlat om trygghet, eller snarare otrygghet. Medborgarna har fått svara på otaliga undersökningar, och jo, de känner sig allt otryggare. Det måste politikerna ta på största allvar. Det är de rörande överens om, över partigränserna. Om det finns fog för denna känsla av otrygghet i landets alla delar är sällan intressant.

Människors oro måste tas på allvar. Det har vi fått lära oss den hårda vägen under några mandatperioder. Om inte bekräftelsen kommer omedelbart söker allt fler sig till extrempartier. Som om lösningen fanns där.

När blev svensken så ängslig?

Det är rätt skickligt av partistrategerna, det får man ge dem. Att få varenda debatt att handla om otrygghet, brott och överbudspolitik i hur många poliser utbildningsväsendet kan få fram och hur många miljarder det får kosta.

Väljarna rankar annars sjukvårdsfrågan som den viktigaste. Det är i sig inte alls märkligt med tanke på att det är själva förutsättningen för såväl det egna livet som för bygden, orten eller stadens överlevnad.

Ett miljardkrävande realpolitiskt område borde locka till oändliga debatter om hur vi ska satsa skattepengarna rätt, hur forskningen ska uppmuntras, hur personalen ska trivas och vårdplatserna räcka till alla. Jag misstänker att väljare som anser att vårdpolitiken är vägledande för vilken valsedel som ska hamna i kuvertet är rätt vilsna.

Nu var det värderingar det här valet skulle handla om. Värderingar är inte samma sak som känslor. Känslor kan politikerna plocka fram hur lätt som helst genom att måla Sverigebilder i de färger de föredrar.

Just nu är färgerna väldigt dystra. Till och med Frankrikes president Emmanuel Macron undrar vad det är med oss.

För någon vecka sedan hade jag förmånen att delta i en debatt tillsammans med filosofiprofessor Åsa Wikforss. Ni kanske lyssnade till hennes sommarprat. Annars är hon för den breda allmänheten mest känd för boken "Alternativa fakta, om kunskapen och dess fiender".

På kornet. Och ignorans är som bekant farligt. Allra helst när den hamnar i händerna på politiska rörelser. Få argumenterar för att jorden är platt idag. Men däremot är mässlingsvaccin farligare än själva mässlingen, vi bör alla bosätta oss i strålningsfria områden långt från mobiler och master; annars kan vi drabbas av all världens sjukdomar, det finns gigantiska konspirationer som styr världen, de tyska utrotningslägren har aldrig funnits och ingen människa har någonsin landat på månen.

Kanske är jorden platt ändå för hur kan du arma människa bevisa att den inte är det?

Så den som summerar valrörelsen har att fundera på om partierna ledde opinionen, eller lät sig ledas.

Klimatfrågan var uträknad men reste sig på nio i form av en gigantisk skogsbrand och en unikt torr sommar. Så oberäknelig är politiken också. Flera partier fick gräva djupt i partiprogrammen för att hitta några slags miljöpolitiska förslag. Vissa hittade inte ens några medan andra kan säkra sina mandat tack vare de unga väljarna.

Åsa Wikforss frågar sig var de goda berättelserna är. Och det kan man undra. Det är inte precis så att människor slutat göra klassresor, nå fantastisk framgång, erhållit enastående kunskap eller lyft hela sin omgivning genom sitt väsen och sina goda handlingar. Just ja, det här var valrörelsen som gav oss begrepp som "godhetsknarkare" och där den som försiktigt försökte lyfta alla människors lika värde, stämplades som banaliteten förkroppsligad.

När blev svensken så egoistisk?

Medierna tittar på politiken och politiken tittar på medierna, slår ut med händerna och utbrister: Det var Donald Trump som började!

Om vårt människovärde ska graderas och vårt medborgarskap ifrågasättas, då är betydelsen av de sakpolitiska förslagen marginell.

Om man i grunden är optimist är det extra svåra tider just nu. Det är då man sörplar i sig nyheter, likt en uttorkad, om att skolresultaten höjts markant både i Bollnäs och i Söderhamn i år. De har förstått att kunskapen är något att hålla i handen på väg ut ur inskränktheten.

2018 är ett värderingsval. Skattesänkningar eller skattehöjningar, elcyklar eller dieselbilar, 20 000 fler poliser eller 35 000 fler poliser, hyresrätter eller bostadsrätter, friskola eller kommunal – visst, frågor som påverkar oss i vår vardag.

Men om vi inte har en vardag som är fri. Om vårt människovärde ska graderas och vårt medborgarskap ifrågasättas, då är betydelsen av de sakpolitiska förslagen marginell.

Så gå och rösta på söndag på ett parti som garanterar vår liberala demokrati.

Svensken är väl i grunden modig?

Fotnot: Valet den 9 september (kommunalt, regionalt och riksdag) kommer att analyseras av Lilian Sjölund på helahälsingland.se såväl i ledare som i kommentarer i sajtens livesändningar, under kvällen.