Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Vi har inte råd med den här regionledningen

Hon är ledsen, förtvivlad och förbannad.

I en ledningsorganisation med gott självförtroende skulle man kunna förvänta sig att någon med makt släpper på prestigen och säger: Nej men hör ni, det var inget bra det här jourförslaget. Vi lyssnar på personalen, facket och oppositionen och gör om. Så kanske det blir rätt.

Men icke.

I stället kommer genomdrivandet av det förhatliga jourersättningssystemet inom ambulansverksamheten i regionen bara att uppfattas som en maktdemonstration.

En besparing på 4,5 miljoner kan rimligen inte vara huvudorsaken till att man så beredvilligt gör sig osams med en hel yrkeskår. Att man lugnt iakttar att ambulansförarna helt frankt säger upp sig. Att man sätter patientsäkerheten på spel.

Det är ju ändå kaffepengar i regionens hela budget. Eller ja, kanske inte kaffepengar nu när man tagit bort frukostfrallan, men ändå samma summa som man utan att blinka kan bränna av på en målbildsdag i gamla flyghangaren i Söderhamn. Eller en tur och retur-biljett för några väl utvalda till San Francisco.

Hon som är ledsen, förtvivlad och förbannad heter Monica Andersson och har i ett uppmärksammat Facebook-inlägg deklarerat att hon säger upp sig.

"Jag gjorde mitt första pass på ambulans som 19-åring i Bjuråker. På måndag fyller jag 53. Samma dag som jag tänker skriva på uppsägningsblanketten." skriver hon.

Läs mer: Ledsen, förtvivlad och förbannad

Hela hennes inlägg andas en total brist på förtroende för ledningen. Men också en enorm ledsamhet över att behöva gå så här långt. Ett exempel på lojal medarbetare som den här typen av verksamhet är helt beroende av. Och som kan vara den avgörande skillnaden mellan liv och död för oss presumtiva patienter.

Den centrala förhandlingen om jourförslaget slutade alltså i oenighet och parterna kom inte överens. Nu kommer de ambulansanställda att få jourersättning i stället för full ersättning när de jobbar natt. Fullt betalt med övertid får de först om det sker en utryckning. Införandet av jour ska införas i mitten av april eller nästa schemaperiod.

Helena Björkman, divisionschef, motiverar genomdrivandet av jourförslaget med att det är det alternativ som har tillräcklig ekonomisk effekt. Utifrån den beläggning som råder nattetid mellan klockan 23 och 7 så bedöms åtgärden som rimlig. En likriktning mot hur det ser ut för hälso- och sjukvården i övrigt är också en anledning. Det vill säga, det funkar inom andra delar av sjukvården så då bör ambulanssjukvården kunna anpassa sig också. Det är också regionmajoriteten, det vill säga S, V, C och MP som klubbat förslaget i nämnden.

En lekman kan räkna ut att om ambulanssjukvårdare säger upp sig, tvingas de som jobbar kvar att jobba ännu mer övertid än de redan gör i dag. Om de som väljer att lämna sina arbetsplatser ska ersättas med hyrsjuksköterskor så försvinner eventuella besparingseffekter omedelbart. Lex hyrläkare kan vi lära av där.

Och sommaren närmar sig med stormsteg, en period på året som alltid kantas av larmrapporter där en redan prövad sjukvårdspersonal knäar inför arbetsbördan.

Om sex månader ska jourmodellen följas upp och utvärderas tillsammans med de fackliga parterna.

Låt det inte gå så långt. Släpp på prestigen! Det är ingen förlust att backa på ett dåligt förslag.

Det är däremot en pyrrhusseger att köra över en hel yrkeskår. Det har ni garanterat inte råd med.

Frågan är om länet har råd med en regionledning som fattar sådana här beslut.

Svante Lönnbark: Viktigast att ha nöjd personal

Lilian Sjölund: Visselblåsare tystas

Vårdförbundet: En katastrof