Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Vårt behov av fakta och trygghet är oändligt – några visar vägen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Varje dag står han där, Anders Tegnell, statsepidemiolog, och håller presskonferens om viruset som kom att förändra hela vår värld. Om dagsläget. Om nödvändiga och onödiga åtgärder. Han visar kurvor på smittspridningen. Vi lär oss för varje dag. Covid -19, droppsmitta, samhällsspridning...

Och trots att han kanske inte alltid ger spikraka besked, han är vetenskapsman och inte politiker, litar vi på honom. De flesta i alla fall. Eller trots? Kanske tack vare att han då och då säger "Vi vet inte men just nu ser det ut som..." ger ett djupt mänskligt och seriöst intryck. Tvärsäkerhet är för de inkrökta.

Det känns som att man fått en ny bekantskap. Sover han någonsin? Får han tillräckligt med mat kan jag undra.

Är det någon som måste stå stadigt nu är det väl Anders Tegnell, oavsett vad belackarna säger. Jo de finns.

Första gången jag dagligen hängde på presskonferenser som skulle bringa klarhet i ett osynligt hot, var efter Tjernobylolyckan 1986. Gunnar Bengtsson var generaldirektör för Strålskyddsinstitutet och försökte förklara för oss hur vi skulle förhålla oss till cesiumet som regnat ned över hela Gävleborgs län. En inte helt lätt uppgift för honom, eftersom kärnkraftsolyckan skett i det stängda Sovjetunionen. Diktaturen var inte så benägen att dela information med sina grannländer.

Gunnar Bengtsson kom att kallas "koftan" i folkmun. Inte av elakhet, mer som en vink om vilka trivialiteter vi noterar till slut när allvaret blir för stort. Han hade samma kofta på sig på presskonferenserna. Men vi lärde oss om halveringstider, becquerel, gränsvärden...

När tsunamin drabbade Sydostasien 2004, och mängder av semestrande svenskar hamnade mitt i katastrofvågen, var det Fritidsresors kommunikationsdirektör Lottie Knutson, vi fick lita till. En självklar ledare som förstod att information och kommunikation är det viktigaste i ett tidigt skede. Ingen expert på själva naturfenomenet (seismologer spred den kunskapen senare) men hon axlade en betydande roll, där regeringen fallerade de viktiga, första dagarna.

Den nuvarande regeringen har lärt sig av tidigare misstag. Även om statsminister Stefan Löfven (S) inte alla gånger är tydligheten själv. Men på något sätt samlar han ihop sig när det gäller. Han största tillgång just nu är den norrländska eftertänksamheten i kombination med raka besked. Och att han inte fattar några självsvåldiga beslut. Han lyssnar på expertmyndigheterna och han uppmanar oss andra att göra detsamma.

Människan behöver såväl fakta som trygghet. Alla har en uppgift i det arbetet. Några går före.

Finansminister Magdalena Andersson (S) ger intryck av att ha koll på det ekonomiska läget. Det har hon inte (ingen har nämligen det) men det känns tryggt att hon försäkrar att hon inte tänker lämna vare sig offentlig sektor eller företag i sticket. Hon har sparat i ladorna för svåra tider, för den tid som är nu.

Det kommer en tid när krishanteringen av Coronapandemin ska analyseras. Men den är inte nu. Till och med oppositionen har vänt den senaste veckan och förstår vikten av nationell samling.

Människan behöver såväl fakta som trygghet. Alla har en uppgift i det arbetet. Några går före.