Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Valrörelsen har glömt metoo-upproret – ett svek mot tusentals kvinnor

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

En nödvändig jämställdhetsdebatt har i stället kommit att handla om inskränkt aborträtt, genusflum i förskolan och sexuella trakasserier i ungdomsförbunden, skriver Lilian Sjölund.

Det är ändå förbluffande hur höstens metoo-uppror så totalt nonchaleras av valrörelsen 2018. Som om det aldrig hänt. Jämställdhetsfrågorna göre sig icke besvär när vi har fullt upp med migrations- och rättspolitiken men att eftersträva inskränkningar och inte vilja göra rent i eget hus var ändå en otippad vändning.

Och ska man tolka den politiska debatten rätt så blev det som jag befarade: Tar vi bara itu med enskilda kända profiler kan vi strunta i strukturerna. I stället för att se att alla dessa profilers handlingsfrihet i sina respektive sammanhang just har understötts av ett osunt och osynligt regelverk.

En tidigare ogenomtränglig kultur som blottlades på det mest smärtsamma sätt hösten 2017 men som nu framstår som något vi drömt.

Alla dessa tusentals vittnen, varför är inget parti ute efter deras röster? Journalistiken behöver inte styras av partiprogram och gilla-knappar – det skulle gå att lyfta frågan i någon av alla dessa mer eller mindre meningsfulla tv-debatter bara för att man gör bedömningen att jämställdheten är viktig för det svenska samhället.

Journalistiken får vara agendasättande vad än mediekrigarna säger.

En nyhet, ett uppror, en revolution är inte bara beroende av nytt bränsle. Den tynar bort genom tystnad och ointresse.

Så i stället för att komma med politiska förslag på hur tjejerna ska kunna leva fritt och tryggt i skolan och inom idrotten, hur servitriser, socialarbetare, journalister, sjuksköterskor, politiker, åklagare, poliser och många, många fler yrkesgrupper ska slippa sexuella trakasserier och övergrepp på jobbet, fokuserar politikerna på perifera frågor.

Som Kristdemokraternas Ebba Busch Thor till exempel. Det beskrivs i DN som att partiledaren går "på offensiven" i jämställdhetsdebatten när hon fått för sig att "den genusflummiga förskolan" inte låter flickor leka med dockor och pojkar med bilar.

Den nya läroplanens formulering : "Alla i arbetslaget ska inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen utöver könsstereotypa val" har fått den konservativa partiledaren att se rött.

Många halmgubbar blir det av den här typen av desperata gripanden efter halmstrån för att rädda sig kvar i riksdagen.

Vad kan rimligen vara fel med att förskolelärarna låter bli att begränsa barnen? Många halmgubbar blir det av den här typen av desperata gripanden efter halmstrån för att rädda sig kvar i riksdagen.

Att SD inte står på barrikaderna för kvinnors rättigheter visste vi redan, men alla dessa påståenden om att aborträtten måste begränsas är obehagliga. Och rent kvinnofientliga. Framför allt okunniga.

I början av augusti skakades Moderata ungdomsförbundet (Muf) av en skandal. Höll jag på att säga. Men det är ju inte riktigt sant – att de blev omskakade alltså. Flera kvinnor vittnade om hur det förekom mobbing och sexuella trakasserier inom Muf. Det visade sig att medvetenheten fanns om vad som skett, hos såväl ungdomsförbund som moderparti. Men sedan blev det tyst. Är det politiskt ointressant?

Sara Danius, Svenska akademiens tidigare ständiga sekreterare, påminde oss i sitt Sommarprat i P1 om vad metoo handlade om. För akademien blev konsekvenserna förödande. Anseendet är så solkat att ingen vet hur det någonsin ska återupprättas. Sara Danius försökte gå den rättsliga ( det vill säga den enda) vägen för att reda upp i den litterära krigszonen. För detta sparkades hon ut i kylan. Men ack med så högburet huvud.

Så symtomatiskt. Och ojämställt i det "jämställda" Sverige. Och tydligen totalt ointressant för valrörelsen 2018.

Metoo-rörelsens krav i valrörelsen

Lilian Sjölund har skrivit flera ledare om #metoo. Här ett axplock:

Dömd av folkdomstolen

Stinker värre än hästskit

Sluta gnäll på sociala medier - städa i det pressetiska rummet

Vi måste prata om det dödliga kvinnovåldet