Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Tova var unik men inte kvinnohatet som dödade henne

 
Mordet på Tova Moberg
Visa alla artiklar

Han beskrivs som "stökig". Deras förhållande som turbulent och destruktivt.

På fredagen åtalades den 22-årige pojkvännen för mord och grov kvinnofridskränkning.

Tova Moberg blev bara 19 år. Hon hann inte ens ta studenten. Hon mördades i maj genom "besinningslöst våld". Strypning och 20 slag med tillhygge (förmodligen en hammare) mot sitt huvud.

Det är åklagarens ord.

Familjens outhärdliga sorg och saknad kan inte mildras genom ett rättsligt efterspel. Men de ständigt malande frågorna kan kanske hitta några svar. Sanningen är livsviktig för dem som tvingas leva vidare.

För de närmaste sörjande blir det aldrig ett avslut. Den värsta av livserfarenheter har märkt dem för livet.

Att förlora ett barn.

Men samhället i övrigt? Rättsväsendet, socialtjänsten, skolhälsovården, sjukvården och alla andra som har att värna den enskilda individens trygghet?

Vad drar ni för slutsatser?

Politikerna vars älsklingsdebatt just nu handlar om trygghet och kriminalitet. Som lägger ner ett oändligt antal arbetstimmar på att ta fram förslag till den lagstiftande församlingen som går ut på strängare straff och slopad straffrabatt.

Vad drar ni för slutsatser?

Någon måste hitta anledningen till att de givna signalerna inte går fram.

Tova Moberg var en unik människa. Men tyvärr delas hennes öde av många.

Tova Moberg var en unik människa. Men tyvärr delas hennes öde av många.

Sedan början av 1990-talet har man fört denna dystra statistik. Den som visar att var fjärde kvinna som mördas, faller offer för sin partner eller ex-partner. I genomsnitt dödas 13 kvinnor varje år. Motivet är oftast svartsjuka – tillfället oftast en separation.

Läs också: Vart fjärde fall av dödligt våld

Presskonferensen på fredagen redogjorde för det pussel polisen lagt i ett halvår nu, som lett fram till att åklagaren kan väcka åtal.

Fram träder åtminstone två bilder av ett ungt pars förhållande.

Den åtalade medger att det förekommit våld och hot men kallar det "tjafs som finns i alla relationer". Han nekar till anklagelserna.

Tova har berättat för sin dagbok att hon fruktar för sitt liv om hon gör slut. Hon kommer till skolsköterskan med brutet revben men hävdar att hon ramlat. Hennes vänner söker råd hos polisen. Polisanmälan lämnas in. Men Tova backar och kommer inte till förhören.

Hon är alltför välbekant med svartsjukan och kontrollbehovet.

Därför väcker också åklagaren nu åtal om grov kvinnofridskränkning. Den ska ha pågått under två års tid.

Två år...

Poliserna och åklagaren som utrett mordet kan inte anklagas. De var inte inblandade i tidigare anmälningar. Men konstaterar att det behövs stöttning så att kvinnor ska våga söka hjälp.

Och det finns ingen anledning att lasta någon enskild. Eftersom det någonstans måste vara ett systemfel.

Annars vore tragiken unik. Annars skulle vi inte kunna räkna till att av 1 725 uppklarade mordfall från 1990 till 2013 så har 444 av dem den gemensamma nämnaren att offer och förövare haft ett kärleksförhållande. Till allra största delen mördades en kvinna av en man.

Rättegången inleds 27 november. Åklagaren har nu att bevisa att han åtalat rätt man. Det är hans jobb.

Myndigheter borde kanske fundera på havererade rutiner och obefintliga samarbeten. Politiker kan ägna komplexa strukturer några tankar. Inga strafflängder i världen torde förhindra kvinnovåldet.

Vi andra får fundera på vart det här kvinnohatet, ibland inlindat i passion och kärlek, kommer ifrån.

Läs också bevakningen av fallet Tova Moberg på helahälsingland.se