Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Tänk om kvinnan på kontoret är nazist

Annons

Kan en kvinna vara nazist?

Och om hon samtidigt är kommunanställd är hon då ett hot mot invånare som är i behov av hennes tjänster, är hon ett hot mot de förtroendevalda och sina arbetskamrater, kanske rentav ett hot mot det demokratiska systemet?

Frågorna är komplexa och aktualiseras genom ett avslöjande som helahälsingland.se gjorde i december: I en Hälsingekommun jobbar en kvinna inom kommunens socialtjänst som har nära kopplingar till den nazistiska organisationen Nordisk motståndsrörelse (NMR). Men också genom att de extrema rörelserna växer i Sverige och upplevs som ett hot av Säpo mot hela valrörelsen 2018.

Kan en kvinna vara extremist?

Den frågan funderar min kollega Bawar Ismail på i en ledartext publicerad på GD.se den 11 januari. Då med utgångspunkt i den allmänna beskrivningen av IS-kvinnor som offer. Han menar att debatten oftast utgår från att kvinnorna som rest till Syrien för att strida under IS-flaggan oftast är lurade av någon ondskefull jihadist. Att de alltid framställs som offer, oskyldiga och ofarliga. Och nu måste tas om hand när de återvänder till Sverige, när, som Ismail resonerar, de istället borde utredas för de eventuella krigsbrott de begått.

Det här är en historielös infallsvinkel. Att alltid se kvinnan som ett oskyldigt offer för omständigheterna, oförmögen att tänka själv.

Det här är en historielös infallsvinkel. Att alltid se kvinnan som ett oskyldigt offer för omständigheterna, oförmögen att tänka själv. Oförmögen att ta ställning, om än för antidemokratiska åsikter och ondskefulla gärningar. Att kvinnan per definition alltid skulle vara god.

Utan att göra en uppräkning av historiens alla kvinnliga extremister och terrorister, så finns de både inom vänster- och högerextremismen. De kvinnliga, nazistiska fångvaktarna var lika grymma som de manliga och de kvinnliga medlemmarna i Röda armé-fraktionen (som förde ett gerillakrig mot tyska staten) drog sig inte för att spränga oskyldiga människor i luften på 1970-talet.

När helahälsingland.se:s reporter konfronterar chefen på arbetsplatsen där kvinnan med nazistkopplingar jobbar, försvarar sig chefen med: Vi känner till kopplingarna men det betyder inte att hon delar de åsikterna. Vi har en stark yttrandefrihet och så länge det inte påverkar en persons yrkesutövning...

Den kommunanställda kvinnan håller en låg profil och verkar inte delta i organisationens större arrangemang, men syns på bild när den lokala klubben träffas för att umgås. I sociala medier är hon vän med flera av NMR:s framstående aktivister och ledare, där hon också gillar, delar och följer organisationens aktiviteter. Hon ska även ha hyllat sin sons val att ansluta sig till NMR.

Kan en nazist vara förälder?

Självfallet rent biologiskt. Men frågan blev aktuell i i höstas när Säpo gjorde en orosanmälan . En tonårspojke befarades vara inne i en radikaliseringsprocess då han på skolan gett uttryck för att han förnekade förintelsen och hyllade Adolf Hitler samt uttryckt sig rasistiskt i skolan. Pappan är aktiv i NMR och pojken föremål för en vårdnadstvist.

Nu är det själva poängen inom den nazistiska rörelsen, att kvinnor har en huvuduppgift och det är att trygga återväxten inom den ariska rasen. Och att sprida propaganda till andra kvinnor. "Vårt folk måste skaffa fler barn" som NMR:s få kvinnliga (åttabarnsmor) affischnamn uttryckte det på sin egen blogg för ett par år sedan.

Valåret 2018 inleds med att 50 000 politiker som kandiderar till förtroendeuppdrag på olika nivåer får en handbok om personlig säkerhet av säkerhetspolisen. Den är tänkt att ge både faktisk och upplevd trygghet.

Den hätska och polariserade debatten bidrar till ökat hot om våld menar säpochefen Anders Thornberg . Hoten kommer från olika extremistmiljöer men också försök till påverkan från främmande makt.

Kan en nazist vara kommunanställd?

En förvaltnings anställda ska naturligtvis dela kommunens värdegrund, tro på det demokratiska systemet och inte se på kommuninnevånare med rasistiska glasögon. Det kan låta som självklarheter men kan inte tas för givet.

Balansgången är svår. Ingen eftersträvar åsiktsregistrering. Det finns heller ingen manual: Hur hanterar man en anställd som inte missköter sitt arbete men på fritiden tycker att hela det demokratiska systemet med förtroendevalda som styr den förvaltning hon jobbar på, ska störtas?

Hot från främmande makt är omöjliga för enskilda politiker att överblicka. Inte ens när hoten kommer inifrån är svaret givet.

Lilian Sjölund har skrivit flera texter om hoten mot demokratin: Jag och nazibruden - på varsin sida om demokratin

För 4 år sedan demonstrerade vi mot dem, nu bjuder vi in till samtal

Nazisterna har anlänt så jag åker hem

Till försvar för det fria ordet, då rustas det för kravaller

Alternativhögern är lika skojiga som nazisterna