Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Sluta tro att invandrarna stjälper välfärden – finns andra slukhål i budgeten

Så märkligt att SKR:s statistik om vad som kostar i kommuner och regioner möttes av tystnad, anser Lilian Sjölund.

Nu har partierna konkurrerat en längre tid om vilka av dem som kan ge den mest dystopiska bilden av invandringens konsekvenser. Bilden har satt sig så till den milda grad att åtminstone 20 procent av Sveriges befolkning tror att hela välfärdssverige håller på att kollapsa under försörjningsstödsbördan.

Därför är det ju fullt förklarligt att statistiken från Sveriges kommuner och regioner (SKR), som presenterades av TT på fredagen, bemöttes med tystnad. Har man en gång lyckats plantera en berättelse där Sverige utgör själva ramen i tragedimanuset (sant eller inte) så var det väl själva den om fakta ska komma och ställa till med glädjescener.

Läs också: Företag och civilsamhälle får fixa integrationen, politiker har fullt upp med flyktingstopp

För det första – integrationen av utrikes födda på arbetsmarknaden går allt fortare. Arbetslösheten bland invandrare är fortfarande alldeles för hög i en jämförelse med inrikes födda men på tio år har etableringstakten ökat från sju till fyra år. Och trenden är fortsatt positiv.

För det andra – det är inte försörjningsstödskostnaderna som stjälper kommunbudgetarna, även om nivån på problematiken varierar i landet. Utlagt över hela riket är försörjningsstödskostnaden en procent av kommuners och regioners samlade välfärdskostnader.

Därför går det inte att dra alla dessa enfaldiga slutsatser att skolor, äldreboenden och hälsocentraler läggs ned för att invandrarfamiljers försörjning urholkar välfärdssystemet.

En procent...

Man kan säga att SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog är rätt modig när hon går ut och säger att "överlag har invandringen till Sverige ökat den ekonomiska tillväxten något." Modig för det är verkligen inte politiskt comme il faut att påstå något sådant. Hon får väl sin beskärda del av sociala medier-expertisens råd snart.

Läs gärna: Utan invandring dör Hälsingland

För det tredje – vi kan också tacka invandringen för en utjämnad åldersstruktur på befolkningen. För det är här alla kommuner har sitt reella problem: En åldrande befolkning som kostar. I fjol gick den totala kostnaden på 126 miljarder och eftersom de äldre blir allt fler och lever allt längre, kommer den summan att öka kraftigt. Om fem år är den stora barnkullen som föddes 1945 över 80 år. Då kan det vara bra om det finns människor i arbetsför ålder som är beredda att jobba inom omsorgen.

Själv är jag glad över att mina anhöriga får god omvårdad. Dalmål eller bruten svenska spelar mindre roll.

Det finns sannerligen såväl segregations- som integrationsproblem. Men när nu konjunkturen sägs mattas av kanske det vore på sin plats att fokusera på ekonomisk politik och arbetsmarknadsfrågor lite mer och etnicitet lite mindre.

Jag läste en gång en text där skribenten tyckte att hon kunde kräva att personalen som tog hand om hennes mormor skulle kunna tala värmländska. Själv är jag glad över att mina anhöriga får god omvårdad. Dalmål eller bruten svenska spelar mindre roll.