Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Skambud och kravlistor – oseriöst förhandla inför kamerorna

Annons
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) kan inte tjuvlyssna nu när , Centerpartiets ledare Annie Lööf (C), Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) ska förhandla med Stefan Löfven (S) Foto: Henrik Montgomery /

Vad önskar vi oss mest av allt till jul? En regering vore förstås inte fel.

Sonderingsrundorna och de hårda utspelen har inte bara förbluffat väljarna – statsvetare sitter dagligdags och analyserar i nyhetssändningar, opinionsinstituten försöker avläsa populariteten hos partiledarna och vissa av dem ger så paradoxala besked att det för en politiknörd börjar bli svårt att hänga med.

Men nu har förhandlaren trätt in på scenen, det vill säga Stefan Löfven (S). Stärkt av senaste SCB-mätningen där Socialdemokraterna ökar i popularitet hos väljarna ska han nu försöka får de liberala partierna, samt Miljöpartiet och också Vänsterpartiet att låt honom bilda regering.

Läs mer: Han förlorade men nu kan han avgöra regeringsbildningen

Talmannen vill ha ett förhandsbesked på fredag. Men på måndag är det sagt att Stefan Löfven ska kunna meddela om han kan göra sig till föremål för en statsministeromröstning i riksdagen.

Det betyder rent konkret att han fått löften från mittenpartierna och Vänstern att de släpper igenom honom och den S-märkta budgeten.

Fram till måndag kommer alltså förhandlandet att nå nya höjder i svensk politisk historia. För hur blidkar han en så spretig samling?

I så fall är det inte allvarligt menat. I så fall är det bara ett spel. Och då blir domen hård.

Till att börja med kan partiledarna hålla sig för goda för att stå och recensera bud och motbud framför kamerorna och i debattartiklar varje dag. Förhandlingar hålls i slutna rum tills man är överens... eller inte. En förhandling går sällan till så att en part lämnar en lång kravlista som förutsätts antas av motparten, utan invändningar eller modifieringar.

I så fall är det inte allvarligt menat. I så fall är det bara ett spel.

Och då blir domen hård.

Förmodligen vill de flesta inblandade partierna undvika ett extra val.

Ledarsidan lämnar ingen kravlista, men gärna en önskan:

Kom överens om en liberal, progressiv och humanistisk mittenpolitik som för landet framåt när det gäller välfärden, jobben, integrationen, bostäderna, miljön och jämställdheten.

Undvik bakåtsträvarna.

Annons