Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Ska utbrändheten ligga henne i fatet? – Det är klart, hon är ju kvinna...

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade på onsdagskvällen att han tänker avgå vid kongressen i maj. Det sliter att vara på topp i åtta år och han vill ägna mer tid åt sin familj. Argument som alla förstår som följer svensk inrikespolitik.

Jonas Sjöstedt kan vara nöjd med sin politiska gärning. Under förra mandatperioden var den röd-gröna-regeringen helt i händerna på Vänsterpartiet för att över huvud taget få igenom sina reformer. Men arbetet genomfördes verkligen inte enbart av honom själv. Hans parhäst, partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson lyckades driva igenom en hel mängd vänsterförslag.

I det alltmer polariserade politiska landskapet i Sverige är det mitten som förlorat medan vänstern och extremhögern vunnit. De som inte känt sig företrädda av Socialdemokraterna har antingen gått till SD eller till V.

Och med januariavtalet, där V utmanövrerades av regeringen till förmån för L och C, har Vänsterpartiet hamnat i en besynnerlig oppositionsroll: Som blåslampa på Stefan Löfven (S) varje gång han genomför uppenbara liberala förslag – och mot det högerkonservativa block som skapats efter valet 2018. Sjöstedt har tvingats veva åt alla håll då han dels varit kritisk mot regeringens "borgerliga" politik, dels mot moderaternas och kristdemokraternas SD-kramande.

Det har stärkt vänstern som ligger stadigt på ett väljarstöd kring 10 procent i opinionsmätningarna.

Spekulationerna har redan startat om vem som ska efterträda den populäre partiledaren. De flesta är eniga om att det är dags för en kvinna.

Kommentatorerna lägger huvudet på sned och konstaterar, att ja visserligen är Ulla Andersson kunnig, pragmatisk, drivande och skicklig förhandlare men... hon har ju varit utbränd!

Kommentatorerna lägger huvudet på sned och konstaterar, att ja visserligen är Ulla Andersson kunnig, pragmatisk, drivande och skicklig förhandlare men... hon har ju varit utbränd! Tja, det torde vara på sin plats att påminna om att SD:s Jimmie Åkesson gick hem direkt efter ett lyckat val, med en utmattningsdiagnos. Så här i efterhand verkar det inte ha påverkat väljartillströmningen.

Ulla Andersson är barnskötare till professionen. Hon talar sig alltid varm för kvinnoyrkena i offentlig sektor. Ni vet de där som tillhör Kommunal. Om missnöjda socialdemokratiska män hittar de politiska lösningarna hos Sverigedemokraterna så torde de underbetalda, utslitna och ofta negligerade kvinnogrupperna hos LO lockas av Vänsterpartiet. Så verkar i alla fall partiets strategi vara.

Sedan har Ulla Andersson en annan merit, som få kan tävla med henne om: Hon är från Hälsingland!