Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Regeringen måste gripa in när Migrationsverket struntar i oss

Om inte Migrationsverket tar något som helst regionalt ansvar, så måste regeringen gripa in.

Kommunpolitikerna har protesterat. De anställda och fackförbunden likaså. Landshövding Per Bill har försökt få regeringen att begripa vilket bra jobb kommuner, anställda på Migrationsverket regionalt och civilsamhället gör i Hälsingland och Gästrikland.

På tisdagen var till och med Migrationsverkets sorti ut ur Gävleborgs län föremål för en interpellationsdebatt. Riksdagsledamot Lars Beckman (M) hade ställt den mycket relevanta frågan till statsråd Heléne Fritzon (S) om varför staten agerar så ologiskt: Flytta verksamhet och jobb och från ett hårt drabbat län till blomstrande regioner som Uppsala och Örebro?

Heléne Fritzon tycker att debatten och interpellationen är viktig. Men värjer sig från att ta Migrationsverket i örat. Förmodligen är hon rädd för att anklagas för ministerstyre. Och hon försvarar sig med att eftersom de asylsökande minskar i antal så måste myndigheten skära ner sin personalstyrka med en tredjedel.

Det är bara det att alla förstår de faktiska omständigheterna. Myndigheten måste ha rätt organisation efter behov. Däremot kan man förstås ifrågasätta det rimliga i att vi återigen får se en obegriplig folkomflyttning. I dagarna får 894 asylsökande besked om att de måste lämna Hälsingland. De ska omlokaliseras till företrädesvis Örebro, Uppsala, Västerås, Karlstad och Lindesberg. Inte för att framtiden där ser ljusare ut, utan för att Migrationsverket avvecklar sina lägenhetsboenden. Uppsala och Örebro är inte precis städer som stoltserar med något slags överskott av bostäder. De har dessutom uppvisat stora segregations- och integrationsproblem vilka knappast kommer att avta om gruppen utrikes födda blir större.

Att inte på något sätt ta hänsyn till den erfarenhet och kompetens som personalen besitter i Gävleborgs län, efter ett långvarigt mottagande av asylsökande, är både fyrkantigt och obegripligt.

Att sedan koncentrera Migrationsverkets verksamhet till redan tyngda storstadsregioner går stick i stäv med regeringens tidigare intentioner; att utlokalisera statlig verksamhet.

Läs också Sjölunds ledare: Migrationsverket behöver inte våra öppna hjärtan längre

140 jobb bort kommer att kännas i Gävleborgs län på flera sätt. Det är inte ett bevis på att det finns en sammanhållen regionalpolitik. Det hedrar Lars Beckman att han försöker slåss för länets arbetstillfällen, även om Heléne Fritzons löfte att ta upp länets problematiska sits med Migrationsverkets generaldirektör är en klen tröst.

Hur framtiden blir för dem som ska riva upp sina familjer, ta barnen ur förskola och skola, lämna vänner och grannar, återstår att se.