Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Om det här är "borgerlig feminism" kan ni behålla den, KD!

Vi behöver en "borgerlig feminism" hävdar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor när hon frågas ut av Expressen. Ska man tro opinionsmätningarna så är det den allmänna meningen hos alltfler eftersom partiet fördubblat sitt stöd sedan riksdagsvalet.

Vad det nu betyder. Ebba Busch Thor verkar definiera sin nya slogan som ett motsatsförhållande till "Gudrun-Schyman-feminism", som hon hävdar att den röd-gröna regeringen står för. Kanske ett onödigt påpekande, men Feministiskt initiativ sitter inte i regeringen, inte ens i riksdagen.

Och man kan undra om de liberaler som definierar sig som borgerliga känner sig hemma i definitionen.

Det var det där med tolkningsföreträde. Och historieförfalskning. En konservativ gren som praktiserats tidigare när högerpolitiker försökte få det till att de stått på barrikaderna för kvinnlig rösträtt.

Parlamentsvalet på söndag förutspåddes handla mest om klimat- och miljöpolitik och hotet från den nationalistiska och högerpopulistiska rörelse som med allt större kraft sveper över Europa.

Säg den valrörelse som inte kan överraska.

Så här i de sista skälvande timmarna verkar vi ha hamnat i en polariserad debatt kring kvinnans (tidigare självklara) rättigheter.

Säg de segrar som inte måste återerövras.

Sverigedemokraternas egen skandal med EU-toppnamnet Peter Lundgren (SD), hans tafsande på en partikamrat, SD:s fabulösa krishantering där man skickar ut en film där kvinnan får förminska anklagelserna sittandes bredvid den anklagade, sätter också fokus på kvinnans ställning i politiken. I alla fall i vissa partier.

Läs mer: Anmälaren offras - den anmälde stannar

Men mest uppseendeväckande är ändå att kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp återigen är på tapeten.

Dagens nyheter har kartlagt Lars Adaktussons, KD:s utrikespolitiske talesperson, ställningstagande i abortfrågan under hans mandatperiod i EU-parlamentet. Lars Adaktusson har frekvent röstat emot kvinnors aborträtt – både i Europa och globalt.

Som ende svensk röstade han emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay för att landet nekat en våldtagen 10-årig flicka abort. I samma omröstningar har de andra svenska parlamentarikerna, det vill säga Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ röstat ja. 29 gånger av 29.

Adaktussons egen förklaring är att "aborttalen bör hållas nere men att kvinnan själv ska få välja och att han röstat som han gjort för att socialpolitik inte ska avgöras i Bryssel."

En förklaring som kort sagt inte duger. Inte alls.

Det är dags för de liberala och socialdemokratiska feministerna att kliva fram nu. Rätta till historieskrivningen, var stolta över de segrar kvinnorörelsen vunnit.

Men för att återgå till den borgerliga feministens resonemang. Ebba Busch Thors menar att dagens feminism bara handlar om kvinnlig representation i bolagsstyrelser, en fråga som inte alls angår det stora flertalet kvinnor. KD vill i stället fokusera på sjukskrivningstalen bland kvinnor och en förbättrad förlossningsvård. Samtidigt håller hon fast vid barnmorskans rätt till samvetsfrihet, det vill säga, en barnmorska som inte vill utföra abort, ska slippa.

Det är dags för de liberala och socialdemokratiska feministerna att kliva fram nu. Rätta till historieskrivningen, var stolta över de segrar kvinnorörelsen vunnit. Och tala om för den unga generationen vilka de har att tacka.

Det är knappast Kristdemokraterna.