Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Nu ska vi skämmas över ostbrickan också

Det är något protektionistiskt över de senaste årens matlarm. Svårt att ta till sig för någon som tror på frihandel, öppenhet och att vi i Sverige kanske inte alltid vet bäst. Eller att det tvärtom berikar ens liv, att få smaka nya smaker, känna annorlunda dofter, ta med sig hem den där unika upplevelsen man upptäckte på resan.

Ungefär som att det inte är livsfarligt att släppa människor över nationsgränsen trots att de inte ser ut som oss eller talar samma språk.

Det finns säkert de som drömmer sig tillbaka till en tid när vardagsmenyns variationer bestod av lika delar blodpudding, fiskbullar, lapskojs och pölsa (förlåt skolmatsedelstraumat). Men precis som den mångkulturella blandning Sveriges befolkning utgör i dag, går klockan inte att vrida tillbaka för generationer som fått smak för salamipizza, halloumiburgare och tacos.

Svenska jordbruksprodukter håller hög kvalitet. Och självfallet bör vi uppmuntra den inhemska produktionen så att, om krisen kommer, det finns något annat än morotskaka att äta. Nu avfärdas det som en myt, att vi endast är självförsörjande när det kommer till morötter och socker (även om 2019 har gett rekordskördar av just sockerbetor). Agronomer hävdade i Expressen (14/4) att Sverige gott och väl klarar att producera såväl energi som protein, men det kanske inte går att odla sojabönor i Västernorrland. Nötkött och mjölk är inget för de trendkänsliga.

Nu har svenska konsumenter fått Världsnaturfondens, WWF:s köttguide att rätta sig efter. Såväl italiensk skinka som fetaost från Grekland får rött kort. Osten på pizzan, kycklingen i hämtmaten från Thaivagnen – har du koll? undrar WWF. Om inte, följ deras röd, grön, gul-märkning.

Det enda som slipper genom nålsögat är vilt och ost tillverkad på svensk mjölk. Men det är rätt ointressant så länge inte vildsvinsstekarna och rådjurssadlarna ligger uppradade på Ica. Det kommer de aldrig att göra för det finns helt enkelt inte så mycket vilt i Sverige.

Däremot kan var och en dra ner på sin köttkonsumtion, av rena hälsoskäl. Den senaste trenden är också att den minskar.

Nyheten om WWF:s rödmarkerade, importerade varor fick stort genomslag i medievärlden. Så vad säger då branschorganisationerna? Specialorganisationen Kött- och charkföretagen är hård i sin kritik.

Kvar står den villrådiga konsumenten och undrar om det är okej att fixa en ostbricka till kvällen.

Skälet är att guiden baseras på forskning liksom på certifieringar och olika länders lagar och branschöverenskommelser – inte på den reella produktionen bakom de produkter som konsumenterna hittar i kyldisken.

En annan frågeställning är om ett EU-land ska bojkotta livsmedelsproduktion från ett annat, i stället för att frågan behandlas inom EU så att ost och charkuterier produceras på ett hållbart och klimatsmart sätt i hela Europa.

Kvar står den villrådiga konsumenten och undrar om det är okej att fixa en ostbricka till kvällen. Kanske med ett franskt glas rött till. Eller?