Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: När samhället tystnat är det för sent – säg inte att ni inget märkte

"Jag har fått konstiga försändelser, en begravningsbukett, en 50-literssäck med kogödsel och ett brev med okänt, farligt pulver. Då blev jag rädd på riktigt."

Annons

Inte jag. Men en annan opinionsbildare som låter sig intervjuas av Civil rights defenders som på måndagen släppte en rapport under namnet: När samhället tystnar.

Tillbakagången av demokratin är större i Europa än i någon annan region i världen, enligt V-dem, ett oberoende forskningsinstitut vid Göteborgs universitet. Ett konstaterande som accentuerar betydelsen av det stundande EU-parlamentsvalet. Och den journalistiska, oberoende bevakningen samt orken och modet hos opinionsbildare att stå pall när hatstormarna viner.

På vilket sätt kunskapen skulle öka, fler bilder av samhällsutvecklingen här hemma och i världen skulle ges och fler röster höras, genom en nedläggning av Public service är förstås förbehållet Moderaterna i Stockholm att svara på. Inte vidgas det demokratiska samtalet i alla fall, men det är väl knappast poängen med det på fullt allvar lagda förslaget.

Mental utmattning blir oftast konsekvensen för den enskilde. Flera journalister och opinionsbildare säger sig helt undvika känsliga ämnen, några pratar om att ha skapat sin egen trygga filterbubbla för att slippa trakasserier. I förlängningen tystas en röst. och kanske en till. Det är förstås själva syftet.

2017, på pressfrihetens dag den 3 maj, släppte jag själv debattboken "Hatad" (genom tidskriften Journalisten). Jag frågade mig och andra kvinnliga ledarskribenter ute i landet om vart det demokratiska samtalet egentligen var på väg. Det var ingen särskilt munter bild vi lyckades teckna. Vad värre är, ska man tro den här rapporten (och jag kan av egen erfarenhet konstatera att det ska man) går det bara åt fel håll.

Opinionsbildare som engagerar sig i frågor som rör jämställdhet, diskriminering, våldsbejakande extremism, säkerhetspolitik, migration och rasism är värst utsatta. Kvinnor tenderar att vara mer utsatta än män och nationella minoriteter mer utsatta än de individer och grupper som tillhör majoritetssamhället. Medan kvinnor ofta utsätts för detaljerat och sexualiserat hat får män höra att de är pedofiler eller landsförrädare.

Globalister är annars vardagsmat i vår mejlkorg, vi som försöker opinionsbilda för en anständig migrationspolitik och ett öppet Europa.

"Vissa tongivande personer med stor följarskara i sociala medier har idag makten och möjligheten att få igång systematiska förtalskampanjer. Detta har även bidragit till att göda hot och hat från till synes icke-organiserade, enskilda ”vardagshatare”. " (konstaterar rapporten)

Exemplet ovan visar på tonläget från vissa håll. Men också normaliseringen av begrepp som tidigare varit förbehållet högerextremister och antisemiter: "Globalister" är annars vardagsmat i vår mejlkorg, vi som försöker opinionsbilda för en anständig migrationspolitik och ett öppet Europa.

"Jag intervjuade en person för ett jobb och fick frågan om jag har dödslängtan. I samband med publiceringen av mitt material tappade jag hår, gick upp i vikt, spydde och fick feberfrossa." (citat hämtat ur rapporten)

Debattklimatet och normaliseringen av hatretorik är förvisso ett demokratiskt problem. Men också ett arbetsmiljöproblem. Allra helst för frilansare som inte har ett starkt mediehus eller organisation i ryggen.

”Till det fria ordets försvar” (Kulturdepartementet 2017) är en handlingsplan som initierades av dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och som visar att den politiska medvetenheten finns. Polisens hatbrottsgrupper har också utökats till att omfatta "demokratibrott". Men når kunskapen ut till poliserna i landet? Jag är tveksam då brottsanmälningar om hot mot journalister fortfarande läggs ner som mer regel än undantag.

Civil Rights Defenders planerar för en Help desk som kan erbjuda rättshjälp, och -rådgivning, riskanalys och utbildning samt åtgärder inom säkerhetsområdet.

Det är välkommet. För när samhället tystnat är det för sent.

Annons