Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund möter Valero: Hon står stadigt i stormens öga

"Vad fan håller ni på med?"

Det är reaktionen som EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) från Gävle möts av i Bryssel. Den desillusionerade och argsinta frågan kommer sig av Sveriges 180-gradiga helomvändning från humanitär stormakt till restriktioner som förvandlat landets södra gräns till ointaglig.

Ni vet, det där andrummet som vi fortfarande så desperat kippar efter.

Bodil Valero kallar Malmöpassagen för "förnedringsrutten". Hon åkte den själv för en tid sedan och ser nästan chockad ut när hon berättar att gränsvakter stolt kunde räkna in hur många de lyckas stoppa varje dag.

Jag träffar henne på hennes kontor i EU-parlamentet. Det blir ett samtal, förstås, om Miljöpartiets ideologiska svårigheter att försvara den svenska regeringens införda id-kontroller, partiinterna stökigheter där kommunalråd går på tvärs mot partiledningen och om de upprivna känslorna och meningsskiljaktigheterna kommer att leda till en regeringskris i maj.

Kritiken har varit hård, internt mot partiledningen, men opinionen talar också klarspråk med vikande väljarstöd. Det är självfallet en trovärdighetsindikator.

Migrations- och integrationspolitiken är i allmänhet en hjärtefråga för Miljöpartiet och i synnerhet för Bodil Valero. Hon har jobbat med frågorna i decennier på kommunal, läns och riksnivå. Och nu som ansvarig i Gröna gruppen i EU-parlamentet.

– Jag försvarar inte gränskontrollerna i något sammanhang. Lagen var ett hafsverk. Ingen konsekvensanalys gjordes. Schengenavtalet riskerar att fallera med de här id-kontrollerna säger hon.

Och då kan vi tala om en EU-kollaps. Den fria rörligheten är unionens signum.

Dialogkonferensen som partiet hade förra helgen liknar hon vid en psykoterapibehandling för hela Miljöpartiet. Hon tycker att det var bra.

Vad kan hon göra för att stärka partiets förtroende?

– Jag kan inte göra annat än att försöka göra ett bra jobb här i EU-parlamentet. Hitta konstruktiva lösningar för asylmottagning och etablering. Det första har fungerat bra i Sverige, det senare mindre tillfredsställande.

Inrikespolitiken får partistrategerna fundera över. Hon tror dock inte på någon regeringskris men däremot måste Miljöpartiet jobba för att få bort de rigida gränskontrollerna, hävdar hon.

Nå, de är två om den saken. Socialdemokraterna har inte visat några som helst tecken på att det brådskar.

Under hösten kollapsade Dublinförordningen. Den stora mängden asylsökande som kom till EU via gränsländer som Grekland och Italien satte Dublinreglerna ur spel. I stället för att söka asyl i det första EU-landet de kom till, reste flyktingar vidare genom Europa utan att registrera sig.

Vi behöver ett permanent, flexibelt och gemensamt asylsystem i EU för att få ordning på mottagandet av asylsökande, men även för att inte stå med byxorna nere vid nästa stora flyktingvåg är Gröna gruppens utgångspunkt, något som flera kan skriva under på.

Men som vissa medlemsländer struntar fullständigt i.

De gröna vill se en rättvis och bindande fördelningsnyckel för asylsökande mellan medlemsländerna.

Bodil Valero är inte främmande för att införa ekonomiska sanktioner mot de medlemsländer som inte är beredda att dela på flyktingbördan.

– Det enda hållbara på sikt är att skapa en gemensam asyl- och migrationspolitik på EU-nivå. Det finns bara förlorare om EU tappar greppet om flyktingsituationen. Asylsökande är människor och inte nummer. Vi kan inte sätta ett tak eller en siffra på vårt humanitära ansvarstagande. Däremot kan vi solidariskt dela på ansvaret.

Sedan kommer vi in på Turkiet och President Erdogan. Hon är också Turkietansvarig i Gröna gruppen. Upprördheten är stor över EU:s flathet.

– Det är ingen skillnad. Våld är våld oavsett vart det kommer ifrån. Erdogan har ett större problem med kurderna än med IS. Och han har liknat demokrati vid en spårvagnsrutt som man hoppar av när man nått sitt mål.

Så visst har hon rätt i sitt självklara konstaterande: Fred är det enda som kan få ett stopp på flyktingströmmarna.

Den känns långt borta just nu.

Läs också Oksanen: Kan Europa hitta ett svar?