Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Migrationsverket behöver inte våra öppna hjärtan längre

Hälsingekommunerna öppnade sina hjärtan som på en given signal för två år sedan.

Men nu tackar Migrationsverket för husrum och värme genom att slänga ut personalen i ovisshet och de kvarvarande asylsökande i ännu större osäkerhet.

Det går att säga tack för kaffet på olika sätt men man kan undra vad en statlig myndighet förväntar sig för respons nästa gång man behöver hjälp. Ännu har vi trots allt inte byggt några murar runt statsgränserna och det är väl ingen som inbillar sig att Sverige aldrig mer ska behöva ta ett nationellt ansvar för nya flyktingströmmar.

Om än kanske en vag förhoppning hos vissa.

Det är inte svårt att sätta sig in i kommunalrådens frustration över denna struliga myndighets samarbetssvårigheter. För ett par dagar sedan rapporterade SVT om Migrationsverkets oförmåga att betala sina skulder.

I september 2016 slog Sveriges kommuner och landsting (SKL) larm. Då var Migrationsverkets skuld till kommunerna runt 10 miljarder kronor, större delen var för ensamkommande barn och unga. Migrationsverket lovade att bättra sig. I september i år var skulden till kommunerna 10,6 miljarder så löftet var inget annat än en läpparnas bekännelse.

Ingen av våra kommuner är så stadd i kassa att man kan ligga ute med pengarna och det är helt orimligt att små kommuner ska ge sig in i rättsprocesser för att få betalt av staten.

I stället för att reda ut krisen så anländer Migrationsverkets regionchef i region Mitt till Gävle och Söderhamn på måndagen, för att leverera dödsstöten: Migrationsverket lämnar Gävleborgs län (förutom förvaret, som blir kvar i Gävle).

Förutom att kompetens nu går förlorad så tappar man ett helt läns välvilliga inställning till staten och regeringens nationella politik, som man tidigare utan gnäll tagit konsekvenserna av.

Beskedet drabbar 120 anställda i Gävle och omkring 25 i Söderhamn. I Hälsingland finns fortfarande 1517 asylsökande kvar som nu hänvisas till Borlänge, Uppsala eller Sundsvall för myndighetskontakter.

Sven-Erik Lindestam (S) kommunalråd i Söderhamn har nog rätt i sina farhågor; att mycket av arbetet nu kommer att vältras över på socialkontoren och civilsamhället.

Förutom att kompetens nu går förlorad så tappar man ett helt läns välvilliga inställning till staten och regeringens nationella politik, som man tidigare utan gnäll tagit konsekvenserna av.

Alla förstår att den restriktiva flyktingpolitiken ger ändrade förutsättningar för myndigheten. Och minskar behovet av både bostäder och personal i kommunerna.

Men att staten utnyttjar ett skört län med redan prövade små kommuner kräver mer än att Migrationsverkets regionchef åker runt på något slags nedläggningsresa.

Det borde statsministern ha tänkt på när Hälsingland blev utan present i den stora utlokaliseringsfesten.

Om inte hjärterummet ska krympa behövs uppmuntran då och då. Och inte bara i form av (tomma) ord.