Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Legala jointar får knappast stopp på gängskjutningar

Annons

Gävleborgsbänkens riksdagsledamot Anders Schröder (MP) vill öppna för en legalisering av cannabis. Han anser att den svenska narkotikapolitiken har nått vägs ände och att en legalisering skulle kunna sätta stopp för den ökande gängbrottsligheten.

Det senare argumentets tankebana kan vara lite svår att hänga med i men Schröder resonerar ungefär så här: Det finns en koppling mellan grov, organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter i dag, Den organiserade grova brottsligheten finansieras till stor del genom narkotikahandel. Om en legal handel skulle konkurrera ut en illegal, skulle det grova våldet minska.

Om de kriminella som skjuter ner, företrädesvis varann, i utsatta förorter i Göteborg, Malmö och Stockholm för att det pågår en rivalitet i cannabisförsäljningen, ska jag låta vara osagt. Det måste narkotikapolisen i Sverige kunna redovisa bevis för.

Kanske blir det tillfälle till det när Anders Schröder kallar till ett seminarium i riksdagen i denna fråga. Det ska tilläggas att Miljöpartiet inte står bakom Schröders drogliberala hållning.

Legalisering av lättare droger poppar upp i debatten med jämna mellanrum. Ofta aktualiserad av ungdomsförbund eller enskilda, yngre politiker.

Sverige har en förlegad narkotikapolitik heter det. Vi måste titta på Portugal, Kanada och Nederländerna. Argument som att "det är hur lätt som helst att få tag i droger ändå på nätet" eller " titta på alkoholens skadeverkningar då!" harvas om och om igen.

Snart står bara en ordförande i föräldraföreningen mot narkotika stadigt och opåverkad av cannabismolnets förföriska lugn.

Självfallet är det aldrig fel att debattera. Och få eventuella undersökningar förevisade. Det finns andra riksdagsledamöter från Gävleborg, läkaren och centerpartisten Anders W Jonsson till exempel, som engagerat sig i frågan.

Att själva missbruket av cannabis är kriminaliserat kan man ifrågasätta. Det hjälper knappast den som egentligen behöver vård och underlättar inte heller för en redan tyngd poliskår.

Men argumenten måste slipas. Det där med att skjutningarna i förorten skulle upphöra för att gräsrökaren kan köpa sin joint på systembolaget, går jag inte på.

Hör Anders W Jonsson i ledarpodden om CUF:s liberala drogpolitik

Läs gärna andra ledare om drogliberalismen: Först en fredagsjoint...

Vetenskapsförakt och konspirationsteorier