Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Kvinnans utseende – finns det något mer provocerande?

"Och de går hand i hand, de misogyna, rasisterna och klimatförnekarna."

Det har alltid varit så. De kvinnliga attributen blir plötsligt föremål för heta debatter. Den här sommaren är inget undantag.

Förstås är det ett utslag av att motståndarnas sakargument tagit slut. Om det nu någonsin fanns några.

Det vet alla innerst inne också som utsätts.

Men den mest förhärdade kan ändå bli sårad och lite stukad när ens utseende ivrigt debatteras i offentligheten. Den förminskande härskartekniken kan få fäste.

Det vet de också, de som utövar den.

Greta Thunberg, 16-årig miljöaktivist, är nog den som får utstå de mest befängda drev i dagsläget. Hatet och kampanjerna från företrädesvis konservativa män och alternativhögern finner inga gränser. Så när hon poserade i sociala medier i en t-shirt med texten "Antifascist all stars och no pasaran" hittade man äntligen något att gå bananas över. Det var förmodligen bara en tidsfråga innan hon skulle organisera en våldsvänsterbrigad som skulle inta Sveriges riksdag, eller vilka skräckscenarior som bilden nu framkallade hos drevkarlarna.

Amanda Hansson i Malmö har inte krävt något utrymme i offentligheten men hennes klädsel har ändå debatterats flitigt. En busschaufför fick för sig att hans arbetsgivare hade en klädkod för resenärer och tyckte att hon var så lättklädd att hon inte passade på hans buss. Såväl bolag som chaufför har fått be om ursäkt. Rasisterna, som i första skedet tog för givet att chauffören agerat enligt religiösa (läs muslimska) principer tappade snabbt intresset när det visade sig handla om vanlig manschauvinism.

I vintras hade vi en mycket infekterad debatt i Gävle (ja hela rikets proffstyckare tog chansen och till och med Russia Today fann intresse) som handlade om hur Gävle kommun kunde ha fräckheten att låta en omtyckt lärare hälsa välkommen till staden. Nej det handlade den förstås inte om. Det var Suzan Hindis slöja som fick ramaskriet att ljuda över Gävlebukten: Staden hade blivit islamiserad!

Det är tröttsamt och det är ynkligt. Men det är ingen ny strategi.

Läs gärna: Nu har rasisterna fått slöjdebatten dit de vill

När den nya regeringen tillträdde och Miljöpartiet återigen fick ta hand om kulturdepartementet var det inte det frågetecknet som först behövde rätas ut. Nej, det var Amanda Linds (MP) frisyr som skulle dissekeras. Antagligen för att de som trasslade in sig i dreadsen var mindre pålästa i kulturpolitik, mer intresserade av att nita en förtroendevald kvinna, tillika miljöpartist vilka alltid står i skottgluggen för dagens höger.

Listan kan göras hur lång som helst: Handväskor och dekolletage, kjollängder och midjemått, läppstift och rynkor, religiösa och politiska symboler.

Det är tröttsamt och det är ynkligt. Men det är ingen ny strategi. Och de går hand i hand, de misogyna, rasisterna och klimatförnekarna. Oroväckande ofta samlas övertygelserna till och med i en och samma skränande person.

För hela samhället långt mer skrämmande än en 16-åring i en antifascisttröja eller en lärare i slöja.