Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Företag och civilsamhälle får fixa integrationen – politiker har fullt upp med flyktingstopp

Medan de politiska partierna tävlar i grenen "vem kan lägga de skarpaste förslagen på hur flyktingmottagandet ska begränsas" får andra börja fundera på integrationsarbetet.

För flera år sedan lyssnade jag på ett seminarium om Yalla-trappan, ett socialt företag och tillika kvinnokooperativ i Malmö. De hade lyckats med något som få andra: Att få arbetslösa kvinnor med begränsade kunskaper i svenska att börja jobba.

Läs gärna: Yalla! Låt inte kvinnokraften gå till spillo

Vissa av dem hade tagit hand om barn och familj i många år, isolerade från det svenska samhället. Med allt vad det innebär i förlorad inkomst, självbestämmande och oro inför pensionen. Nu öppnade sig en helt ny värld. Det yalla-trappan gjorde var att ställa den enkla frågan: Vad kan du?

Så växte verksamheten med restaurang, catering, konferens och städuppdrag till fastighetsbolag. Sommaren 2017 hade de precis fått en order från Ikea, att laga textilier som gått sönder eller på annat sätt reklamerats.

Kvinnorna var själaglada! Som bonus fick de också respekt, hos barnen framför allt. Deras mamma hade ett jobb med egen inkomst. Och lärde sig svenska. Isoleringen bröts.

Jag vet inte i vilken mån projektet spridit sig till övriga delar av landet, men nog är det en förebild. Och visst kan vi se att det lite varstans öppnar ett skrädderi, en skomakare, en tårtbakare, ett städföretag med företrädesvis invandrare anställda.

Nu har det multinationella företaget IKEA beslutat sig för att ta det stora greppet. Enligt Dagens industri satsar de över en miljard kronor för att få in flyktingar på arbetsmarknaden.

Initiativet presenterades i samband med att FN:s flyktingorgan UNHCR under måndagen inleder sitt första Global Refugee Forum i Genève. Det går inte att bara vänta på att regeringar ska göra något i den här frågan, resonerar Ikeas ledning. Även den privata sektorn och civilsamhället måste bidra.

De politiska svaren på integrationsutmaningen dröjer. Så varför inte göra som Yalla-trappan till exempel. Och ställa den enkla frågan: Vad kan du?

”Vi vill bidra till att ändra berättelsen om flyktingar. Den tenderar ofta att fokusera på problem, medan vi vet att det är hårt arbetande människor och vi vill bidra till att de blir en del av samhället. Vi vill också samarbeta med andra för att få fram bevis på vad som fungerar och inte för att integrera flyktingar mer effektivt”, säger Per Heggenes , VD för Ikea Foundation till DI.

Rent konkret handlar det om att Ikea-varuhus i 30-talet länder kommer att ta in 2500 flyktingar för att ge dem jobb- och språkträning, som ska öka deras chanser till anställning hos Ikea eller andra företag.

Ikea har resurserna och musklerna att ta de globala tagen. Företagets förhoppning är nu att de ska inspirera andra till liknande integrationsprojekt. Och även om få företag eller organisationer kan hosta upp så mycket pengar, går det att börja i liten skala.

De politiska svaren på integrationsutmaningen dröjer. Så varför inte göra som Yalla-trappan till exempel. Och ställa den enkla frågan: Vad kan du?