Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Extremhettan har fått högern att koka över

Det brukar heta att ingen rår över vädrets makter.

Men den som anar en konspiration i det mesta som sker, allra helst i valtider, kan förstås tolka sommarens extremhetta som ett beställningsjobb från media. Åtminstone ser flera moderata riksdagsmän en komplott när våra största morgontidningar går i bräschen för klimatbevakningen.

Sålunda har inte pressens rapportering om skogsbränderna, mänsklighetens utsläpp och dess klimat- och miljöpåverkan något som helst nyhetsvärde utan vantolkas som ett försök att rädda kvar Miljöpartiet i riksdagen.

Kampanjandet från riksdagsmännen verkar förbrylla partiledaren Ulf Kristersson (M) som på tisdagen presenterade Alliansens och det egna partiets miljöpolitik. Han kallar förfarandet för "slarvigt" och anser själv att miljöfrågan är viktig.

Den som följer till exempel Gävleborgsmoderaternas toppnamn Lars Beckman i sociala medier, vet att utspelen inte är "slarviga" infall. Under hela mandatperioden har han med jämna mellanrum hävdat att journalister i allmänhet, public service-anställda i synnerhet går vänsterns och miljöpartiets ärenden.

Medieforskaren Marie Grusell jämför utspelen med Donald Trumps systematiska försök att underminera den fria pressen.

För övrigt avfärdas alla som "vänster" i dagens debattklimat, det vill säga alla de som försöker driva frågor om mänskliga rättigheter, asylrätt, kultur, miljö och humanism. I förlängningen kan man undra om det verkligen gynnar dem som befinner sig till höger om mitten. Om de stora mänskliga värdena inte har någon plats i deras framtida samhälle låter det som en skräckutopi.

"Alliansen under Borg och Reinfeldt var ingen borgerlig regering, det var en invandringssekt med vänsteridéer som låtsades vara borgerliga för att lura väljarna."

Vad är nu detta? Ett troll i sociala medier, en historierevisionist eller bara en galenpanna hemmahörande i någon av de här extremhögerutbrytargrupperna som verkar yngla av sig genom celldelning.

Utbrottet på Facebook tillhör Tino Sanandaji – nationalekonom som gjort sig mest känd genom boken "Massutmaningen" som i korthet går ut på att en välfärdsstat inte går att kombinera med invandring. Av andra forskare beskylls han för "vetenskaplig ohederlighet" och hans slutsatser om migration beskrivs som ”ett sammelsurium av anekdoter, utredningar, forskningsrapporter och en ekonomisk-politisk agenda för Sverige”.

Flera borgerliga ledarsidor har hävdat att han är saklig och läsvärd. Oklart om det gäller fortfarande när han nu så att säga bekänner färg och kallar det mest framgångsrika borgerliga samarbetet någonsin för en " vänstervriden invandringssekt".

Själv vet han nog vad han gör. Och fotsoldater har han gott om. En armé av tusentals som villigt mejlar meningsmotståndare med tillmälen som "vänsterextremist" och "kulturmarxist", med tillägget: Läs Tino Sanandaji så får du veta hur det ligger till.

Det är inte bara utomhustemperaturen som behöver sjunka.

I dokumentären "Spion i extremhögern" som just nu går att se på SVT Play får man en inblick i hur rörelsen försöker sprida sig internationellt. Altright (alternativhögern) förgrenar sig över västvärlden och det är retoriken och angreppspunkterna som förenar. Ibland högljutt och aggressivt, ibland med humor (för att undvika juridiska påföljder mot rasismen) och vid sällsynta tillfällen verserat (för att inte skrämma).

Vissa hävdar att valet avgörs i sociala medier. Andra försöker påminna om att verkligheten inte utspelar sig på twitter.

Det är inte bara utomhustemperaturen som behöver sjunka.

Läs också: Extremhögern är lika skojiga som nazisterna