Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Efter fem års orättvis behandling – ett lyckobesked!

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

I fem år har vi skrivit om Hudiksvallsläkaren Fikru Marus förfärliga öde.

I fem år har vi vädjat och bråkat, anklagat och vädjat igen. Gör mer ni som kan och har makten!

I fem år har vi följt den orättfärdiga behandlingen av honom, främst via hans dotter Emy Maru, hela familjen, advokat, ambassadör, aktionsgruppen i Hudiksvall, region- och riksdagspolitiker, ja till och med EU-parlamentariker som engagerat sig.

Hur Fikru Maru blev en bricka i ett obegripligt politiskt spel. Hur han först häktades och fängslades, anklagades för mutbrott. Och sedan friades från de anklagelserna. Bara för att i samma stund anklagas för nya, mycket allvarligare brott. Också det helt grundlöst.

Det har aldrig funnits någon rim och reson i denna härva. Aldrig någon logik. Familjen och han själv har prövats psykiskt och fysiskt på det mest inhumana sätt. Och så många gånger har jag undrat hur Fikru Maru står ut. Vad är det för särdeles stoisk karaktär han utrustats med som kan möta motgång på motgång?

En sviktande hälsa och dramatiska operationer till trots. Påvra förhållanden likaså. Men framför allt den psykiska tortyren med besked som genast följs av kontrabesked, uppskjutna rättegångar och fullständigt halsbrytande anklagelser.

På lördag är det fem år sedan han fängslades i Etiopien, ett land som efter stora protester fått en ny regering. Ett styre som den senaste tiden släppt en mängd fångar.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har nyligen varit och träffat sin etiopiska motsvarighet. Och Svenska Dagbladet hävdar nu att ett frisläppande av Fikru Maru är verklighet inom kort.

Till helahälsingland.se vågar varken advokat eller anhöriga ta ut något i förskott. Bakslagen har varit för många under de här åren. Och naturligtvis förstår vi dem. Han bör sitta på ett plan mot Arlanda innan någon vågar ropa hurra.

Men låt oss vid allt som den etiopiska regimen håller heligt våga hoppas att vi nu verkligen kan säga: Välkommen hem doktor Fikru Maru!

För kan vi det så är jag den första att revidera min uppfattning om UD. I det här fallet är det bara resultatet som räknas.