Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Dagens dom visar rättssamhällets styrka – schavotteringar på nätet är aldrig lösningen

Metoo:s rättsliga efterspel rullar på. På måndagen meddelades två viktiga beslut i två mycket uppmärksammade fall.

På måndagen fällde Granskningsnämnden SVT:s dokumentär om sångerskan Josefin Nilsson. Nämnden motiverar fällningen med att "dokumentären strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet". Samtidigt frias programmet vad gäller kraven på opartiskhet och saklighet, vilket kanske kan förvåna en och annan. I alla fall den skådespelare som anser sig utpekad som direkt ansvarig för sångerskans död. Han namngavs aldrig men deras förhållande var vida känt. Och han fick aldrig komma till tals i dokumentären. Att JK avvisar förtalsanmälan är förståeligt. Som sagt han namngavs aldrig. Dock anser nämnden att mannen ”inte har någon framskjuten ställning i samhället” och att det heller inte finns någon annan omständighet som motiverade ett ”oavvisligt allmänt intresse”. 

Läs mer: Hopp om förändring trots att kvinnoplågarna skyddas

Nu är det inte bara för att man ska ha hängslen och livrem som man som journalist alltid försöker låta alla inblandade ge sin syn på saken. Självändamålet är inte att undvika fällningar. All god journalistik utgår ifrån att komma sanningen så nära som det bara går. Och det kriteriet har inte uppfyllts om grova anklagelser kan publiceras om en enskild utan att denne får bemöta, förklara – kort sagt ge sin syn på saken.

Eftersom Josefin Nilsson-dokumentären visades när hela samhället befann sig i ett post-metoo-trauma startades hashtaggen #brinnförjosefin , manliga skådespelare startade uppror mot gubbslemmen i showbiz och ljusmanifestationer arrangerades till sångerskans minne.

Juridiken står än så länge över folkmobben i sociala medier. Och det ska vi vara tacksamma för.

Ett domslut som i sak är betydligt mer avgörande för hela metoo-upproret och vårt förhållande till sociala medier är förtalsdomen mot journalisten Cissi Wallin, som också meddelades på måndagen. Hon döms för grovt förtal till villkorlig dom och dagsböter. Hon ska betala ett skadestånd på 90 000 kronor till journalisten Fredrik Virtanen.

Läs också: Svensk press säger aldrig tack och förlåt

Cissi Wallin åtalades för sex inlägg hon publicerat på Instagram och Facebook mellan oktober 2017 och augusti 2018. I inläggen pekade hon ut Fredrik Virtanen som en våldtäktsman och sexualbrottsling. Rätten instämmer i åklagarens yrkanden, att Wallins publiceringar åsamkat Virtanen stor skada. Inte bara genom den enorma spridningen utan också att hon hävdat att han även våldtagit andra kvinnor. Fredrik Virtanen arbetade vid tillfället som opinionsbildare på Aftonbladet, ett jobb som han förlorade på grund av Cissi Wallins anklagelser.

Cissi Wallin uppger att hon ska överklaga domen.

Men tills dess finns en mängd slutsatser att dra. Juridiken står än så länge över folkmobben i sociala medier. Och det ska vi vara tacksamma för. Vårt rättssamhälle är något att vårda och vara rädda om. Journalistiken ska uppmärksamma samhällsproblem men inte upplåta sina plattformar för vendettor eller agera folkdomstolar.

Är det ett bakslag för jämställdheten? Knappast. Uppmärksamheten har satt igång ett enormt arbete på arbetsplatser, i skolor, hos myndigheter. En strukturomvandling är alltid större än fixstjärnorna.

För de inblandade i rättsprocesserna tas förstås måndagens besked emot med blandade känslor. Virtanen har fått den upprättelse han sökt. Wallin strider vidare för sin sak. Det är uppslitande och det är personliga uppoffringar som är svåra att sätta sig in i.

Vi andra kan börja använda sociala medier till att vara sociala med varann, i stället för att låta enskilda schavottera.

Läs gärna: Feminismen skadas inte av sanningen, det är lögnerna som ger bakslagen