Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Bandyns politiska ödesmatch – visionärerna vann!

Finns det ett slut på en elva år lång debatt? Visserligen kan resan vara själva målet, men någon gång måste man komma fram. Annars tröttnar värden.

Som i så många andra sammanhang så hamnade bandyhallsfrågan mittemellan förvaltarna och visionärerna.

Nej-sägarna, främst företrädda av Liberalerna (!), har en motsägelsefull argumentation. Skrämselpropagandan går främst ut på att man räknar ihop 25 års hyra för en hall på SJ-området, kommer fram till att skattebetalarna kommer att få punga ut med 200 miljoner kronor och summa summarum – det har inte Bollnäs kommun råd med.

Jag vet inte, men vem räknar ut vad hyran blir för 25 år innan man hyr en bostad eller en lokal? Man betalar ju inte en klumpsumma. I sådana fall skulle vi alla vara bostadslösa.

Sju miljoner som kommunen förbundit sig att betala i driftsbudget, är fyra promille av Bollnäs sammanlagda driftsbudget. Ingen särskilt vidlyftig satsning på stadens stolthet kan man tycka.

Nej i stället ska Bollnäs kommun bygga en bandyhall på Sävstaås för egna (?) pengar och samtidigt utveckla SJ-området som en helt ny stadsdel. Också den senare expansionen ska ske på skattebetalarnas bekostnad.

Nu har inte Liberalerna så många mandat i fullmäktige varför förslagen knappast kommer att antas men varför frågar ingen hur de räknar. På vilket sätt skulle dessa vidlyftiga id´eer bli billigare? Och var är kön av etableringsvilliga till SJ-området?

Dessutom, hur liberalt är det att säga nej till privata investerare och i stället tycka att skattepengar ska användas till ett hallbygge?

Då är det ändå bekant vänsterretorik att ställa socialnämndens underskott mot elitidrott.

Ja-sägarna argumenterar som de är valda till att göra: för engagemang, möten, stark identitet. Chansen kommer aldrig igen (förmodligen en riktig iakttagelse), SJ-området förfaller, en hall gynnar visserligen först och främst bandyn, men också fotbollen och friidrotten. Och framför allt, Bollnäs kommer aldrig på så grön kvist att kärnverksamheterna inte kommer att ställas mot allt det där som gör livet värt att leva.

Någon skulle också kunna säga: Vi beter oss skamligt mot stadens stolthet Bollnäs GIF. Nu har de skaffat en investerare som är god för miljarder, de har lagt fram ett förslag som tar god hänsyn i ritningarna till den industrihistoriska platsen och de blir motorn för stadens expansion.

Och ja, till slut kom det, framför allt från de kristdemokratiska ledamöterna.

Bandyhallen skär genom partierna, genom majoritet och opposition.

Men också genom förvaltarna och visionärerna. Var och en har sina anledningar till ett ja eller ett nej. Vissa mer hedervärda än andra. Oftast i avsaknad av politisk ideologi, kanske mer personliga skäl.

Kvällens bandyhallsdebatt borde vara en fingervisning om hur politikerna tänkt agera politiskt i framtiden. Man kan dra en mängd slutsatser av deras argumentation även om man är totalt ointresserad av bandy.

För den som orkar, lyssna på reprisen.

Och ja, visionärerna vann. Bollnäs bandy får sin bandyhall på SJ-området efter en 2,5 timmars debatt.

Applåder avslutade voteringen. Grattis Bollnäs GIF. Och grattis Bollnäs!

Sjölund ledare om bandyhallsfrågan: Bandy är inget för fegisar

 Våga beslut betyder inte hall åt alla

Debatten om bandyhall går på tomgång

Bandyn går sin tuffaste match

Omöjligt att mäta bandylycka

Förnuft och känsla på is

Flottare än flottarkärlek

Otydlighet präglar skattedebatten

Förklara populismen för bandyälskarna

Kreativitet och framgång att vänta

Framtid på återremiss