Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Anmälaren offras, den anmälde stannar – SD kommer nog undan den här gången också

Men inte kan väl den här partikulturen te sig särskilt lockande för kvinnliga väljare, tänker Lilian Sjölund.

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) tvingas till en hastigt påkommen presskonferens i Hörby. Att partiet väljer att sparka parlamentarikern Kristina Winberg från valbar plats, ja till och med ut ur partiet, har ingenting med hennes anklagelser mot partikamraten och parlamentarikern Peter Lundgren att göra. Partiet har gjort en samlad bedömning om hennes olämplighet, heter det.

Nåja, tro det den som vill, så här en knapp vecka före valet.

Visserligen har Sverigedemokraterna en osedvanlig förmåga att bemästra de mest häpnadsväckande skandaler. Fascistsympatier, brottsmisstankar och anklagelser om sexuella övergrepp. Inget verkar bita på den inbitne SD-väljaren. Opinionsmätningarna visar också att SD har ett succéval att vänta. Man kan inte tolka petningen på annat sätt än att partiledningen har så pass gott självförtroende även inför EU-parlamentsvalet på söndag, att även denna storm ska ridas ut.

Vem vet, det ligger säkert någon offerkofta och skräpar någonstans som kan plockas fram så här i elfte timmen. Det går alltid att skylla på media, Expressen i det här fallet som grävde fram skandalen.

I korthet går den ut på att Kristina Winberg anklagar Peter Lundgren för att ha tagit en partikollega på brösten, något som han också erkänner inför Expressens tv-kameror. Winberg har spelat in telefonsamtal från den panikslagna kvinnan, samtal som också offentliggjorts. På måndagen backade Peter Lundgren från erkännandet i en Dagens Eko-sändning men hur ska detta förklaras?

 "Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna. Jag vet att jag la handen på hennes bröst men inte med avsikt att det skulle hända nånting. Inte ett dugg."

Det ser ut som om SD har en tillåtande partikultur när det gäller manliga företrädares övertramp och att det per automatik är kvinnan som slår larm som ska offras.

Vad partiledningens samlade bedömning om Kristina Winberg innehåller är svårt att säga, men illojalitet nämns. Det kan knappast vara att hon tidigare gått ut och hyllat Victor Orbàn, Ungerns premiärminister, som sin politiska förebild. Ja, det är väl inte det mest taktiska och smarta uttalandet, men i sak torde sympatierna för det ungerska ledarskapet delas av fler sverigedemokrater. “Han är precis den ledaren som jag skulle vilja ha i Sverige” är Kristina Winbergs åsikt. Alltså en ledare som vill ha total kontroll över rättsväsendet och media, som vill få kvinnor att föda fler "ungerska barn", gör antisemitiska uttalanden, gett arbetsgivare rätt att kräva 400 timmars övertid av sina anställda... Bland annat.

SD har under sin tid som riksdags- och EU-parlamentsparti ökat sitt väljarstöd. Men det har alltid haft svårt att locka de kvinnliga väljarna. Det är heller inte första gången som anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp skakar partiet. För några år sedan gick riksdagsledamoten Hanna Wigh ut med allvarliga anklagelser mot en förtroendevald kollega i partitoppen. Hon lämnade senare partiet.

Det ser ut som om SD har en tillåtande partikultur när det gäller manliga företrädares övertramp och att det per automatik är kvinnan som slår larm som ska offras.

Det borde inte imponera på kvinnliga väljare. Men osvuret är bäst. Det här är ändå partiet som kommer undan med det mesta.

Det här är inte ett parti som andra.