Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Alternativhögern är lika skojiga som nazisterna

Annons

Om inte svenskar tilltalas av rasistiska och djupt antisemitiska budskap kanske man kan försöka med humor. Ur ett lagligt perspektiv blir det förstås lättare att komma undan med ursäkten: Det är underhållning, satir. Men syftet är detsamma – att hetsa mot folkgrupper under sloganen "Sverige tillhör svenskarna". Det vill säga de etniska svenskarna. De vita.

Dagens Eko har granskat Nordisk alternativhöger. Rörelsen har hämtat sin inspiration från USA:s "Alternative right" och dess grundare Richard Spencer . Spencer sägs ha hjälpt Donald Trump till makten och var i maj i Sverige för att sparka i gång en systerorganisation med hjälp av Daniel Friberg, som driver den högerextrema tankesmedjan Motpol och Christoffer Dulny, som just lämnat en mångårig anställning hos Sverigedemokraterna.

Att ta steget och gå med i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är för långt för de flesta. I alla fall om man "bara" hyser lite diffusa främlingsfientliga åsikter. Våldskapitalet skrämmer i den hårt, kriminellt belastade organisationen. Våldsamt motstånd mot polis, militära träningsläger i skogen och uniformsliknande utstyrsel är inget för gemene man.

Men lite skämtsamma youtube-klipp, satirteckningar och ironiska poddar kanske kan samla åsiktsfränder under ett och samma paraply?

Tja, vem vet. Avfärdanden bör ske med försiktighet i dessa dagar. När vi varnade för NMR för sex år sedan möttes vi av lugnande besked; de är så få, de gör ingenting, de bara skrävlar.

I dag vet vi bättre. Till exempel har de lyckats skaka om hela Bokmässan vars VD meddelade på onsdagen att hon hoppar av. Besökantalet och omsättningen sjönk, bokförlag och författare bojkottade och polisinsatsen blev enorm till en kostnad av 20 miljoner. Göteborg stad kunde hålla sig för skratt, även om polisen hanterade situationen föredömligt.

Nazister på våra gator skrämmer helt enkelt livet ur vanliga människor.

För att inte tala om att NMR ligger bakom sprängningar och attentat där civila skadats.

Veckan innan jag själv skulle åka till Bokmässan (för att delta i ett samtal om hoten mot det demokratiska samtalet) damp en för mig okänd podd ner i min mejl. Den innehöll en lång intervju med en hälsingenazist som fick lägga ut texten om vilken politik de vill införa i Sverige, när de avskaffat demokratin. Intervjun avslutade med en fråga om vilka han vill skicka till "Finnspång" och folkdomstolen. Det var två journalister som stod högst på listan tydligen och ja, ni förstår varför jag fick mig podden tillsänd. (Den kan knytas till Nordisk alternativhögern)

För en oinvigd låter det här med Finnspång helt vrickat men Nordiska alternativhögern har alltså gjort om en 10 år gammal reklamfilm från kommunen, med ny speakeröst som levererar rasistiska och antisemitiska budskap till bilderna av ett välmående samhälle med ariska invånare.

Jättekul, tycker rörelsen. Men framför allt oantastligt, eller?

Målgruppen är unga, vita män som kanske inte orkar vara källkritiska, som inte ser bortanför flabbet.

Dagens Ekos granskning visar att Nordisk alternativhögerns poddar når flera tusen lyssnare. Temat är det samma som hos övriga högerextremister: Ras och etnicitet. Budskapen grovt antisemitiska. De ansvariga intervjuar, arrangerar konferenser och umgås med nazister. Provokativ kommunikation, intelligenta sarkasmer som försöker legitimera nazismen.

Som normaliserar de hatiska budskapen.

Målgruppen är unga, vita män som kanske inte orkar vara källkritiska, som inte ser bortanför flabbet.

Det är ingen ursäkt för oss andra att lägga dövörat till.