Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självsäkra moderater lägger kursen till höger

I dag samlas moderaterna till arbetsstämma i Västerås. Det är ett självsäkert parti som ska lägga fast kursen inför nästa års val. Alt tyder på att kompasskursen läggs åt höger.

Det krävs ingen större politisk iakttagelseförmåga för att notera att Fredrik Reinfeldts budskap blir att mer reaktionärt. Borta är talet om en lyssnande ledarskap. Nu är det den hårdhänta högerretoriken som gäller.

Arbetslösheten växer till nya otäcka rekordsiffror. På ett år har 300 000 svenskar förlorat sina jobb. Sverige har en statsminister som inte tar något som helst ansvar för att arbetslöshetens gissel sprider sig i det svenska samhället. Han väljer i stället att passivt skjuta skulden på den internationella finansmarknaden.

Han tar inte heller ansvar för att regeringen monterat ned a-kasseförsäkringen. I stället talar han föraktfullt om a-kassan som bidrag. Därför är det enligt de borgerliga politikerna rätt att den som är arbetslös betalar en straffskatt. I den borgerliga tankevärlden är det bara de som har jobb som ska premieras med skattesänkningar. Mest naturligtvis till dem som tjänar mest.

Auktoritärt dömer han ut de SAAB-anställda genom att kalla deras arbetsinsatser för omoderna. Var de alternativa framtidsjobben finns säger han av naturliga orsaker inget om. Därför att han vet att det inom överskådlig tid endast blir ökas arbetslöshet om SAAB läggs ned.

Samtidigt som Reinfeldt anklagar oppositionen för ansvarslöshet då den vill satsa statliga pengar på att bekämpa arbetslöshet lovar han att det skall bli en ny skattesänkning för alla som har jobb.

Intellektuellt håller inte Reinfeldts budskap ihop. Det är regeringen Reinfeldts politik som skapat stora underskott i statskassan. Om oppositionens förslag genomförs kommer fler i arbete. Det innebär ökade skatteintäkter och mindre kostnader för a-kassa och socialt bistånd.

Den trista sanningen är att regeringen Reinfeldt inte förmått att bedriva en ansvarsfull budgetpolitik. Mönstret upprepas från tidigare borgerliga regeringar. När Fälldin lämnade 1982 och Bild 1994 var Sveriges statsfinanser i fritt fall. Med Reinfeldt vid makten ser vi än en gång hur en borgerlig regering ansvarslöst lånar till skattesänkningar.

I år tvingas staten låna mer än 100 miljarder kronor för att kunna betala de anställdas löner och övriga statsutgifter. Huvudorsaken är att regeringen använder 85 miljarder kronor till ofinansierade skattesänkningar.

Trots att budgetunderskottet rusar i höjden lovar Reinfeldt att ytterligare 10 miljarder ska spenderas på sänkta skatter. Ännu återstår för allianspartierna att enas om löftet ska gälla för 2010 eller efter valet.

Valtaktiskt tänker regeringen Reinfeldt gå i president Bushs fotspår. Han återvaldes till president efter att ha spenderat ofantliga summor lånade pengar på skattesänkningar. Att antalet amerikaner som måste ha socialhjälp för att överleva växte brydde han sig inte om.

Bara det gick att köpa tillräckligt många medelklassröster var allt frid och fröjd för den reaktionäre republikanen. Nu spekulerar moderaterna i att samma budskap ska gå hem i Sverige i nästa års valrörelse.

Sören Thunell

Fd chfredaktör  (s) Kolsva

soren.thunell@soderhamnskuriren.se