Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart hör pengar och kultur ihop

INPASSET. Margot Öjemark, konstnär i Hudiksvall, svarar här på Eva von Hofstens inpass på kultursidan den 24 april.

Annons

I kulturens örtagård talar man inte om pengar – det ironiska svaret fick en konstnär när han begärde ersättning för utfört arbete.

Därför förtydligar jag det ironiska sambandet som speglas i bankens koncept, I Glada Hudikbankens örtagård där talar man inte om pengar, utan om motprestationer från kreatörerna/ aktörer som specificeras i avtal. Motprestationer. De kan antingen komma banken tillgodo genom medverkan vid events/ utbildningsdagar, verksamhet inom skolkulturen, eller genom att kulturutövarna avstår andel av intäkter vid konserter etcetera till Kulturbanken. På så sätt kommer kreaktörernas/ aktörernas motprestationer också sponsorer och donatorer till godo. ( enligt bankens koncept)

Snacka om gratisjobb i Hudiksvalls örtagårdbank för att komma undan skatt och arbetsgivaravgift. Bankanställda ska avlönas men inte konstnärerna.

Glada Hudikbanken kan inte bli en generös kulturbank för skaparglädje, när det ständigt handlar om för lite pengar till kultur.

Kulturarbetarna vill självklart diskutera projekt, jobb och ekonomi.

Konst i offentliga parker, sjukhus och skolor tycker många är onödigt, därför är det sällsynt med konstnärliga utsmyckningar och konstinköp i dagens kulturpolitik.

Tyvärr är det svårt att försörja sig på konstyrken, men det går om man är envis och inte ger upp formandet som vi alla deltar i.

Skapa, älska, spela, skriva, sjunga, se och prata med mera är ett måste, därför odlas det kultur i alla konstformer.

Margot Öjemark

Mer läsning

Annons