Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklart behövs det stängda dörrar

Jag är inte motståndare till friskolor, tvärtom. Friskolor kan vara ett utmärkt komplement till den kommunala skolan och det är samhällsnyttigt att öka mångfalden. Som jag tidigare har skrivit i LjP är Ljusdal berikat med kvalitativa friskolor med god källa. För mig är det inget fel att elever väljer friskola.

Jag ifrågasätter regelverket och det är en väsentlig skillnad. Idag har kommunerna ingen reell möjlighet att påverka tillstånd för friskolor vilket innebär i praktiken fri etableringsrätt. Dagens system hindrar kommunen att anpassa verksamheter efter kommunens behov. Godkänns en friskola är det bara att hosta upp slantarna oavsett kommunens förutsättningar och konsekvenser.

Nedläggningsbeslut sker ofta på grund av ett ekonomiskt hårt läge och syftet av beslutet är en budget i balans. Oro över friskoleetablering är inte längre ett hot – det är en verklighet som försvårar möjligheten till en budget i balans.

En växande affärsbransch är privatiseringen av den svenska skolan. Det är tillväxttider för intressenterna och inkomsterna är säkrade eftersom de kommer från oss skattebetalare. En del hoppas berika sig på det galna systemet och ideologiska extremister eller religiösa samfund får fritt fram att skola barn utan några som helst motkrav på att vinster skall återinvesteras i undervisning.

Privatskolor utan vinst kan ju inte finnas. Vinst i sig är inte något fult, små som stora aktiebolag måste gå med vinst vilket är en enkel princip att förstå. Men det är inte förbjudet att dra in skattefinansieringen till dessa företag. Vinster som idag helt regelrätt kan spenderas utifrån huvudägarens intressen.

Därigenom försvinner kommuninvånarnas möjlighet att genom val till kommunfullmäktige påverka hur skattepengarna ska fördelas. Den fria etableringsrätten är därför ett stort hot mot demokratin.

Åsa Malmström flaggar för nedläggning av nämnden som enligt henne inte är mogen sitt uppdrag? Nämndens budgetarbete har skett med stängda dörrar och kritik riktas, med förståelse, till mig som ordförande.

Barn och vuxna ville sitta på åhörarbänk. Uppdraget kräver diskussion om 20 eller 40 kommunanställda skall bli varslade. Samtal kring en årsbudget som minskas med 20,9 miljoner kronor.

Elva förtroendevalda skall gå till beslut. Sju partier skall vara något så när överens. Självklart behöver en nämnd med sådant gigantiskt uppdrag ha dörrarna stängda. Självklart skall medborgare få information. Dessa två meningar motsätter inte varandra. Det kräver bara mod från ledaren att se vilket ansvar man har gentemot barn och övriga medborgare.