Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självförsörjning upp på agendan

Kommentar till Helena Palén Olofsson (helahalsingland.se 19/5).

Annons

Äntligen börjar frågan om vår självförsörjning lyftas upp på agendan. Omställningsrörelsen har länge uppmärksammat och jobbat med självförsörjning. Högre grad av självförsörjning och mindre konsumtion är en av grundstenarna i bygget av ett mer hållbart samhälle, som har motståndskraft mot de kriser som skulle kunna och i vissa fall redan i dag hotar oss; klimatförändringar, överutnyttjande av jordens resurser och utarmning av produktiv jordbruksmark, och så vidare. Men det är också en solidaritetshandling för en rimligare värld.

Systemen för livsmedelsförsörjning är i dag så globala och komplexa att vi människor i bland annat Sverige inte längre förstår hur mycket arbete och resurser som krävs för att hålla våra magar mätta.

Problemen är många men vi bär alla på en del av svaret. Självförsörjning sträcker sig längre än till de få bönder som fortfarande finns kvar och kämpar. Självförsörjning på egen täppa var för inte särskilt länge sedan en fullständig självklarhet, och måste nog bli så igen i ett hållbart samhälle.

Patrik Eriksson

Sven Jansson

omställningsnätverket RättVisAlfta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel