Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Situationen är skrämmande"

Tvångsomhändertaganden – barn som far illa – våld – droger...

Under ett år har samhällsproblemen eskalerat och skapat djupa hål.

– Situationen är skrämmande, det här tar vi på största allvar, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

Sven-Erik Lindestam har tagit del av socialtjänstens rapport och säger att det han ser är allt annat än positivt.

Samtidigt kan han se en annan aspekt på problematiken.

– Att antalet utredningar av barn och vuxna skjutit i höjden visar också att kommunen har en socialtjänst som agerar och tar saker på allvar. De blundar inte för de orosanmälningar som kommer in.

Men det går ändå inte att komma ifrån det faktum att antalet tvångsomhändertaganden har fördubblats under ett år och att socialtjänsten utredde hemförhållandena för närmare 50 procent fler barn än året innan.

– Visst är det så. Därför känns det oerhört viktigt att vi inför nästa års budgetuppdatering ser över socialnämndens problematik. Det handlar inte enbart om en utökad ram utan även om offensiva satsningar, säger Sven-Erik Lindestam.

Han menar att kommunen måste anstränga sig mer för att hitta lösningar på hemmaplan. Både när det gäller vård och sysselsättning. Och redan på kommunstyrelsens sammanträde på torsdag kommer frågan att lyftas.

– Genom den sociala investeringsfonden har vi inrättat 100 jobb för arbetslösa. Det har varit en lyckad satsning som ger människor möjlighet att komma in i det sociala skyddsnätet igen med rätt till a-kassa och sjukpenning. Det gynnar oftast hela familjen.

Sven-Erik Lindestam ser också förskolan som en viktig pusselbit.

– En förskola kan aldrig ersätta en bra hemmamiljö, men det är oftast där man upptäcker och kan jobba med barns problematik. Och då är det helt fel att stänga ute barn till arbetslösa, säger han.

Mattias Benke (S) är ordförande för socialnämnden. Även han anser att det är nödvändigt att vidta åtgärder på hemmaplan och att förvaltningarna samarbetar.

– Det här handlar inte om socialnämndens barn, alla måste vara med och hjälpa till. Men självklart rycker vi inte på axlarna åt problemen. Vi kommer noga att gå igenom vad som är de egentliga orsakerna till fjolårets siffror.

– När det handlar skyddsboende så är det övervägande utlandsfödda som har sådana behov. Men vi gör ingen skillnad på människor, vi tar hand om alla på samma sätt, säger Mattias Benke.

I mars väntar nämnden svar från den utredning de beställt för att undersöka om de har en för liten budget. Enligt Mattias Benke har det funnits tecken på att de varit underfinansierad i jämförelse med andra kommuner i samma storlek.

– Jag skriker inte efter mer pengar. Men vi vill veta om vi har de medel som behövs för att arbeta förebyggande och sätta in tidiga insatser. Det är viktiga och nödvändiga mål för verksamheten, säger Mattias Benke.