Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sittgympa för kropp och själ

I Alfta sitter man när man gympar.

Gun Larsson leder gruppen som samlas en gång i veckan till sittgympa i Sunnangårdens samlingssal. När man helt ideellt inom SPF startade denna möjlighet för pensionärer att motionera, så var det sex-sju deltagare som kom. Sedan har antalet stigit till 25 personer.

– Jag tycker det är roligt att det är så många som kommer. Vår gymnastik är anpassad för äldre. Vi kör i lugnare takt. Vi försöker få med alla leder i de olika rörelserna.

– Den sociala gemenskapen är också viktig här, säger Gun Larsson.

Det är också gymnastik på ett lekfullt sätt. Gruppen får vara med om att ösa vatten, cykla, ro och åka skidor i sina rörelser.

Ett kul moment är när Gun uppmanar deltagarna att jobba som när de borrar ett hål i isen. Maj-Britt Svärd och Edna Olsson "borrar" glatt ett låtsashål.

– Det här är gymnastik som passar mig. Det är skönt, säger Edna Olsson efteråt.

Ally Axelsson och Siv Hedberg heter två av deltagarna denna snöiga februaridag. De trycker händerna, armarna och ryggen ner mot golvet i ett av momenten. Det ser lite jobbigt ut.

– Gympan är det bästa vi har på hela veckan, säger Ally när man är klara med dagens övningar.

– Den är jättebra. Det är också trevligt att få träffas, säger Siv.

Dagens pass avslutas med avslappning. Den glada och medryckande musiken i CD-spelaren byts ut mot en lugn, något svävande musik som tonar ner och en lugn röst på CD-skivan uppmanar deltagarna att ta djupa andetag och blunda.