Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sitter gärna med armarna i kors

I Sverige finns just nu 227 ensamkommande flyktingbarn som sitter fast i Sveriges fyra transitkommuner enligt Migrationsverket. De har inget boende eftersom det i dag inte finns några kommuner som står redo att ta emot dem i väntan på besked om uppehållstillstånd.

Ett faktum som tydligt visar oss att solidariteten rörande den svenska flyktingmottagningen inte är vad den borde vara.

Många kommuner tar sitt ansvar, enligt uppgifter från slutet av juni 2009 har Migrationsverket avtal med 98 kommuner i Sverige rörande mottagande av ensamkommande barn. Gävle och Sandviken i Gästrikland är två av dessa kommuner.

Men en beklämmande majoritet av Sveriges 290 kommuner avstår i dag från att bereda dessa barn plats. De smiter helt enkelt undan sitt ansvar och lägger istället över detta på de kommuner som faktiskt drar sitt strå till stacken.

Trots att ansvaret för de ensamkommande barnen borde fördelas jämlikt nöjer sig alltså runt två tredjedelar av landets kommuner med att sitta med armarna i kors. Vilket inte är något annat än djupt beklämmande och provocerande.

Särskilt med tanke på att Migrationsverket så sent som i slutet av mars i år i ett brev gick ut och vädjade till landets kommuner om att fler skulle skriva avtal om att ta emot de ensamkommande barnen.

En jakt på platser som över tid tyvärr visat sig vara mycket svår i Sverige. Arbetet för att få fler kommuner att skriva avtal har pågått under flera års tid, men har till stor del tyvärr varit förhållandevis resultatlöst.

Att komma till ett främmande land utan sina föräldrar är att befinna sig i en oerhört utsatt situation. Att så många av Sveriges kommuner avstår från att ta emot dessa barn är ett oförlåtligt svek gentemot dem som försvårar deras situation ytterligare. De förnekas på detta vis brutalt möjligheten att hitta en väg in i någon form av vardag.

Det hela handlar om ett förhållningssätt som inte är värdigt en välfärdsstat som Sverige. Vi har råd med solidaritet i vårt land. 98 kommuner anser sig ha råd att göra solidaritet till mer än en floskel.

Varför inte fler av landets 290 kommuner visar solidaritet genom praktisk handling i form av ett avtal med Migrationsverket om mottagande är inget annat än obegripligt.

Det finns få ursäkter, men uppenbarligen väldigt många undanflykter runt om i vårt land.

Skall vår migrationspolitik fungera måste fler kommuner ta sitt ansvar.

Därför finns också bara en enda sak att säga till alla de kommuner som ännu inte tecknat avtal med Migrationsverket; teckna avtal om mottagande. Ge de ensamkommande barnen ett mottagande värdigt vårt land.

Att lämpa över ansvaret på någon annan istället för att ta en del av vad som faktiskt är ett gemensamt ansvar är inget annat än skamligt.

Jenny Wennberg