Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sitta skönt på Gotland

Tänk en stol. Tänk Gotland.
Det är vad eleverna på Design och träteknik vid Gävle högskola gjort.
De tretton resultaten visas fram till 11 maj på Silvanum.

Destination Gotland kallar de tretton eleverna sin stolutställning. Fem av dem kommer från Hälsingland.

De senaste åren har trä- och designeleverna under andra året designat och tillverkat en egen stol. Den här gången var temat Gotland. Stolen skulle platsa i den fiktiva Gotländska "Moderna skolan" med ledorden Krispig och Nytt. Materialet skulle vara björk.

Inför uppgiften gjordes ingen studieresa till Gotland utan alla hämtade inspiration ur tidigare resor dit, eller sin föreställning om vår största ö.

- Den karga naturen var min inspiration, förklarar Jennie Samuelsson från Ilsbo, som har gjort en modern variant på pinnstol. Men utan mittpinne, den tycker hon ofta man får i ryggraden. Därför kallar hon sin stol Spine (Ryggrad).

Mittpinnen på stolen är bokstavligen ersatt av ett tomrum. Till och med överliggaren på ryggstödet är delat, vilket gav henne en verklig utmaning när det gäller hållfasthet. Det har hon löst genom att låta de två återstående ryggpinnarna gå ända ned till golvet.

Lotta Näslund från Söderhamn ville ge sin stol i björkfanér en skön form att sitta i. Både sitsen och ryggen är skålad. Formen är rak och enkel, det är dekoren på sidstyckena som sticker ut.

- Jag tog fasta på ordet krispig och fäste remsor av hamrad tunn golvplåt på sidorna, berättar hon. Det ger också associationer till solglitter på havsvattnet.

Hon njuter i fulla drag av studietiden. Som 37-åring undersköterska har hon bestämt att nu är det dags att vända blad och förverkliga en dröm.

Niklas Malmberg från Edsbyn är en av de få som målat sin stol. Den har heller ingen skolbänksform utan ser mer ut som en vilstol. Skeppet heter den och inspirationen är tydlig.

- Jag satt och sydde på sitsen till och med på julafton, berättar han.

Malin Larm, Hudiksvall, har full fart på sin stol. Så heter den också Fårmel 1. Sitsen är klädd med fårskinn. Den hela vacumpressade lamellskivan förstärker det sportiga intrycket, liksom benens olika dimensioner.

Malin sökte utbildningen för träteknikens skull, men har blivit mer och mer intresserad av design. Hon hoppas på ett jobb inom träindustrin, liksom pappa.

Rickard Norrman från Kilafors, som inte kunde vara med vid träffen, inspirerades av en gotländsk kvarnvinge och gjorde den smäckra stolen Mill, som nästan flyger av sig själv.

Det är inspirerande och imponerande att se de tretton stolarna utställda utanför ingången till Design och trätekniks utbildningslokaler på Silvanum. Jag imponeras av den kreativitet och skicklighet som ligger bakom varje arbete, att komma så långt redan under andra utbildningsåret! Det är glädjande att se att se hur lekfullt och personligt alla elever tacklat uppgiften att göra en stol på temat Gotland.