Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista veckan med klassen

Gå kvar på Gärdesskolan eller söka till friskolan Lust & Lära? Det har varit ett hett samtalsämne under vårterminen bland eleverna på Gärdesskolan i Bollnäs.

Sommarlovet står för dörren och för några av eleverna på Gärdesskolan är det en skolavslutning med blandade känslor. Några har valt att gå kvar på Gärdesskolan medan andra har sökt sig till friskolan Lust & Lära – klart är i alla fall att klasserna kommer att förändras genom att några elever slutar och andra tillkommer.

Ebba Eklund och Evelina Nyström har valt att gå klart sin högstadieutbildning på Gärdet. De har varit bästisar sedan de gick i andra klass på Nyhamre skola. Kompisarna bor nära varandra och umgås både i skolan och på fritiden. I höstas började tjejerna i sjunde klass och fick byta till Gärdesskolan och båda säger att de trivs bra.

- Skillnaden mellan Nyhamre och Gärdet är att vi har egna skåp nu och får ha skor på oss inomhus. På Nyhamre hade vi bara en krok och fick ta av oss skorna, säger Evelina Nyström.

När de fick höra att en ny skola skulle starta kände de ingen lust att återigen byta skola.

- Jag bor mittemot Gärdesskolan och tycker det är skönt att ha nära. Nej, jag ville inte söka till friskolan och mamma tyckte också att det var bra att jag ville gå kvar på Gärdet, säger Ebba Eklund.

- Dessutom blev det ju fullt där ändå. Många som sökte kom inte in så då känns det bra att vara kvar, säger Evelina Nyström.

Det är två dagar kvar av vårterminen och snart väntar sommarledigheten. Den 20 augusti börjar skolan men redan nu har tjejerna börjat fundera lite grann över vad som händer till hösten.

- Det är tråkigt att vår klass splittras just som vi lärt känna varandra. Jag tror att hälften börjar på Lust & Lära och jag kan tänka mig att några lärare också börjar där. Men vi kommer att få nya klasskompisar när vi slås i hop med andra klasser, säger Evelina Nyström.

- Vi har tre klassföreståndare och jag vet inte vilka som har sökt nytt jobb eller vilka vi får ha kvar. Jag vill gärna ha våra klassföreståndare kvar i alla fall, fortsätter Ebba Eklund.

Just denna dag har alla eleverna allaktivitetsdag och Evelina Nyström och Ebba Eklund har valt att vara på Gumpels. Ett ganska bra val eftersom regnet öser ner utanför fönstren, konstaterar de. Även sjuorna Max Eriksson, Mathilda Hagman och Elin Arvidsson ska tillbringa dagen på fritidsgården. Alla tre ska byta skola till hösten och börja på Lust & Lära.

- Ganska många av mina kompisar ska gå på friskolan, men inte alla. För mig var det viktigt att få gå med vännerna. Men skulle jag fått välja nu så skulle jag i alla fall välja Lust & Lära, säger Max Eriksson.

Mathilda Hagman berättar att alla pratade om friskolan när det blev känt att den skulle starta. Alla ville veta hur vännerna skulle göra och hur deras föräldrar resonerade.

- Jag anmälde mig och har kommit in. Jag vill gå där för det blir nytt och fräscht och verkar bli bra lärare där. Tidigare har jag gått på Nyhamre, men det gör inget att byta skola igen, säger hon.

- Mathilda och jag har varit kompisar sedan vi var sex år och det känns skönt att vi båda kom in på samma skola. Det ska bara bli kul att byta igen, säger Elin Arvidsson.

- Skulle man inte trivas kan man alltid hoppa av och gå på Gärdet, resonerar Mathilda Hagman.

På fredag har klassen skolavslutning och därefter kommer gruppen att skingras. Max Eriksson tycker det blir lite extra sorgligt då två av hans kompisar blir kvar på Gärdet när han börjar på friskolan.

- Vi får träffas på fritiden, typ här på Gumpels för att åka skateboard eller något, säger han.