Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista spiken i kistan för Bollnäs

Landstingets omtalade strategiska plan har nu äntligen presenterats. Och som tidigare antytts drabbas Bollnäs sjukhus hårt.

Annons

I förslaget läggs resterande delar av akuten ner i Bollnäs. Och inte bara Bollnäs för den delen. Hudiksvalls sjukhus monteras ner i snabb takt - om planen blir till verklighet. Men ingen verksamhet i Gävle kommer att försvinna.

Där blir allt kvar och mer därtill.

Intensiv- och hjärtvården i Bollnäs går till Gävle. Och operationscentrum stängs.

Förslaget är visserligen inte politiskt förankrat. Men nedmonteringen av Bollnäs sjukhus började för många år sedan. Och det här måste ses som sista spiken i kistan.

Akuten och operationscentrums nedläggning gör att stora delar av dagens verksamhet försvinner.

Förslaget är framtaget under ledning av landstingsdirektören Svante Lönnbark. Ännu är inga politiker med i processen. Även om det är lite misstänkt att landstingsrådet Björn Brink för några veckor sedan pratade om just det här vid ett möte med företagare hos Svenskt Näringsliv i Gävle.

Så kanske finns det någon förankring ändå?

Problemet för Svante Lönnbark är dock att vi inte blir friskare i Hälsingland av att han monterar ner sjukvården landskapet. Behoven finns fortfarande.

Landstinget Gävleborg har inte den mest effektiva organisationen. Men att lägga ner mycket stora delar av sjukvården i Hälsingland och flytta den till Gävle gör den inte bättre. Dessutom klarar inte sjukhuset i Gävle att ta emot alla dessa verksamheter.

Så ska det göras så måste sjukhuset i Gävle byggas om. Något som landstingsdirektören svävade på målet om igår på presskonferensen. Precis som på frågan om varför det bara är Hälsingland som drabbas av nedmonteringen.

Att socialdemokraterna kan tänka sig att stödja det här förslaget råder det ingen tvekan om. Det här ligger i linje med deras politik sedan åratal tillbaka. Men Centern brukar stödja decentralisering, inte centralisering.

Och är inte Centern med på förslagen, så finns det ingen majoritet.

Och då kommer detta bara att bli en mycket destruktiv process. Så blir det lätt om dramatiska besparingsförslag läggs fram utan ett uns av politisk förankring.

Då oroas bara personalen i onödan och risken för läkarflykt och rekryteringssvårigheter kommer att öka, helt i onödan.

Det tråkiga med förslaget är också att det bara är en omorganisation av dagens vård. Inget nytänkande.

En bra fråga är, med tanke på den medicinska utvecklingen, är vad som numera kan kallas för närsjukvård. Alltså det som ska finnas nära patienten. Och varför stora organisationer blir mer effektiva?

En viktig fråga är också vad Centern säger om förslaget. Är det här landstingsrådet Björn Brinks vision om sjukvården i Hälsingland och Bollnäs?

Att den skulle läggas ner? Och vad hände med upphandlingen av Bollnäs sjukhus?

Det finns många frågor att svara på för Centerledningen i landstinget och Björn Brink.

Mer läsning

Annons