Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista spadtagen före brobygget

En vecka till ska arkeologerna arbeta på det område som grävs ut inför bygget av nya Norrbobron. Nu har hela området befriats från matjord, och ett förbryllande mönster träder fram, som vittnar om verksamhet för länge sedan.

Genom utgrävningsplatsen löper en tydlig mörk linje som blev synlig vid den inledande undersökningen i oktober 2013. Under de senaste dagarnas friläggning av lämningen har ännu en mörk linje dykt upp, och den löper parallellt med den första med ungefär två meters avstånd.

– Vi vet faktiskt inte riktigt vad det är. Det kan ha varit ett hus, men om det var ett hus måste det ha bestått av flera skepp. Det kan också ha varit en fägata. När vi har kommit längre i arbetet hoppas vi veta mer, säger Inga Blennå, arkeolog vid Länsmuseet i Gävle.

Vad man vet är i alla fall att det mörka stråket berättar om flera bränder. Invid vägglinjen gnistrar sanden vit, och visar att hettan under bränderna har varit mycket kraftig. Fjolårets undersökning visade lager efter lager med kol, och dateringen blev järnålder: 550 till 650 efter Kristus.

– Vi tog kol i vägglinjen och skickade för kol 14-analys, så vi vet att det handlar om en konstruktion från Vendeltiden. Vi har däremot inte hittat några föremål, mer än ett par brynen. Men det är ett väldigt tunt lager av matjord, och man kan se att plogen har gått hårt åt de lämningar som är kvar. Man kan se spåren efter plogen här, säger Inga Blennå och visar ett parti med långsmala mörka fält i jorden.

Det finns en del inslag som förbryllar. Det finns lager med lera som uppenbart har fraktats till området och lagts på. Varför har arkeologerna inget svar på. Det finns också påförd sand. Det finns stolphål, till synes lite slumpmässigt utplacerade.

Det oregelbundna mönstret kan dock förklaras med att de härrör från olika tidsperioder. Provtagningen som genomförs under de här dagarna ska kunna ge svar på några av frågorna. Området mäts upp och fynden matas in i ett kartprogram. Det som ser ut som ett virrvarr under fältarbetet tar ofta tydlig form när utgrävningen är avslutad och alla data granskas i efterhand, förklarar Inga Blennå.

På torsdag eftermiddag visas utgrävningen för allmänheten. Upphandlingen för brobygget är i gång, och byggstarten beräknas komma under den tidiga hösten. Då försvinner alla spår av livet vid ån då spåren grundlades. Eller kanske inte.

– Vägglinjerna försvinner ut från utgrävningsområdet, och det känns ganska frustrerande att vi inte kan fortsätta utgrävningen där. Men det får vi inte. Vi måste hålla oss inom det här området, konstaterar Inga Blennå.

Möjligheten att ytterligare ett kapitel av berättelsen från järnåldern i Norrbo gömmer sig under ett grönskande matjordslager strax intill är ingen omöjlighet. Området är rikt på tidigare kända fynd, påpekar Inga Blennå:

– Det är ett så strategiskt bra läge invid Norrboån, och det är fullt med fynd runtomkring, från stenåldern bronsåldern, järnåldern. Det finns fångstgropar och kolningsgropar, och här finns Norrbo skans. Vid kyrkan finns det många järnåldersgravar. Vägen som går här är säkert också jättegammal. Folk måste ha bott här i alla tider.